Nyolcnapos sztrájkba kezdtek a dokkmunkások Anglia legnagyobb konténerkikötőjében

külföld
2022 augusztus 21., 07:33
comments 1

A Unite nevű szakszervezet mintegy 1900 dokkmunkása kezdett sztrájkba vasárnap a kelet-angliai Felixstowe-ban, ami az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötője - írja a BBC. Amiatt sztrájkolnak, mert nem sikerült megegyezni munkáltatójukkal, a Felixstowe Dokk és Vasúti Társasággal: a vállalat 7 százalékos béremelést ajánlott és egy egyszeri, 500 fontos kifizetést, ám a szakszervezet nem fogadta el azt, mivel szerintük az még az infláció mértékét sem éri el.

Kereskedelmi konténerek Felixstowe kikötőjében.
photo_camera Kereskedelmi konténerek Felixstowe kikötőjében. Fotó: BEN STANSALL/AFP

A Unite képviselői közölték, hogy reggel 6 órakor megalakult a sztrájkőrség, és a munkabeszüntetés minden napján 22:00 óráig tartják majd azt. Miles Hubbard, a Unite egyik regionális képviselője szerint nagyon kevesen vették fel ma a munkát. Felixstowe a szigetország legforgalmasabb kikötője, a kereskedelmi konténerek 48 százalék ide érkezik. Több mint 2500 ember dolgozik itt.

A kikötő szóvivője „kiábrándítónak” nevezte a sztrájkot. A cég szerint a beosztástól függően 8,1 - 9,6 százalékos fizetésemelés fair ajánlat, miközben a bérek átlagosan 5 százalékkal emelkednek és recesszió felé tart az ország. A dolgozók 10 százalékos béremelést szeretnének elérni.

A Logistics UK nevű teherszállítási szervezet nem számít nagymértékű fennakadásokra a kikötői sztrájk miatt, és nincs ok pánikra, mert bőven van készlet az ellátási láncban. Ha a sztrájk tovább tartana a tervezettnél, akkor már valószínűleg más szállítási útvonalak után kellene nézni. Mások viszont nem ilyen nyugodtak: a PA sajtóügynökség ipari tudósítója, Alan Jones példátlannak nevezte az akciót. „A kikötői sztrájk a legnagyobb, ami létezik, a beérkező áruk fontossága miatt. Sok cég egyébként is áruhiányban szenved, részben a Brexit és a világjárvány miatt, tehát ez valóban sok problémát fog okozni” - mondta Jones a BBC-nek.

Felixstowe a tavalyi áruhiányban is fontos szerepet játszott, erről ebben a cikkben írtam: A felborult globális ellátási láncok miatt több országban veszélybe került a karácsonyi ajándékvásárlás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.