A kormány megkönnyíti a leépítéseket a mezőgazdaságban

mezőgazdaság
2022 augusztus 22., 12:57
comments 3

Az Agrárminisztérium hétfői közleménye szerint a kormány lazít az egyes támogatásokhoz kapcsolódó munkaerő-megtartási kötelezettségeken. Eddig ugyanis a beruházási támogatásokat elnyert vállalkozásoknak kötelező volt a foglalkoztatást legalább szinten tartani, ha ez nem így történt, a támogató automatikusan elállt a támogatói szerződéstől, és visszakövetelte a kifizetett támogatást. De mostantól az állam egyedileg mérlegel.

A minisztérium megjegyezte, hogy az előírás visszamenőleges módosítására az Európai Bizottsággal történt korábbi egyeztetés alapján nincs is mód, a Vidékfejlesztési program 2015. évi elfogadása óta a beruházási támogatásokat elnyert vállalkozásoknak kötelező a foglalkoztatást legalább szinten tartani. De most a „háborús gazdasági környezet és az extrém aszályhelyzet” miatt mérsékelnek ezen a jogkövetkezményen.

photo_camera Aratás 1938-ban Fotó: Fortepan / Konok Tamás id

Mivel a munkaerőpiaci helyzet és a jelenlegi, aszállyal sújtott gazdasági helyzet jelentős kihívás a gazdaságok számára, minden érintett felhívás - saját tagállami hatáskörben megtehető enyhítéssel - módosul. Ennek értelmében a támogatástól történő elállás nem következik be automatikusan, az Irányító Hatóság az egyedi körülményeket és az elmúlt időszak egyes vállalkozásokat érintő gazdasági hatásait figyelembe véve mérlegel majd” - írja a minisztérium.

Az enyhítés érinti az állattartók, a kertészeti vállalkozások, az élelmiszer-feldolgozók és az erdőgazdálkodók beruházásait is, az erre vonatkozó pályázati felhívás módosításai folyamatosan jelennek meg . (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.