Mégsem újítják fel a keszthelyi óvodát, vissza kell fizetni a 200 milliós uniós támogatást

belföld
2022 augusztus 22., 06:58
comments 7

Csaknem 200 millió forintos uniós támogatás kell visszafizetnie a keszthelyi önkormányzatnak, amit arra kaptak, hogy felújítsák Életfa Óvoda Kísérleti utcai tagóvodáját, de meghiúsul a projekt, írja a 24.hu.

Az óvoda felújítását még Ruzsics Ferenc fideszes polgármester jelentette be 2018-ban, és a keszthelyi önkormányzat meg is bízta a kivitelezéssel az InvestMondi-System Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, hogy több mint egymilliárd forint uniós pénzből újítsa fel az óvodát, a városi strandot és a Reischl sörházat. Csakhogy egy évvel később, 2019-ben a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület (KÉVE) felhívta a városvezetők figyelmét arra, hogy a kft. ügyvezetője és tulajdonosa egy felszámolás alatt álló, hasonló nevű és tevékenységű cégben is érdekelt, emellett a KÉVE irreálisan alacsonynak tartotta a vállalási árat.

Az önkormányzati testületi ülésen azonban csak a múlt héten döntöttek úgy, hogy a beruházások állapotára és a kivitelezési körülményekre hivatkozva leállítják az óvoda felújítását, ami jelenleg körülbelül 75 százalékon áll. (A szakértői vélemény szerint az épület készültsége csupán a mennyiségi teljesítés alapján 75 százalék körüli, a hibás teljesítések, az ázás okozta károk miatt a készültség igazából 40–45 százalékos.)

Manninger Jenő, Keszthely új fideszes polgármestere a visszafizetésről a lapnak azt írta:

az óvoda esetében a teljes uniós támogatási összeget, majd’ 200 millió forintot kell visszafizetni, ebből 33 millió van még a számlán.Manninger azt is hozzátette, hogy a projekt építésében és műszaki lebonyolításában résztvevőket perelni fogják anyagi kártérítésért. A készülő óvodát az építésügyi szakvélemény szerint vissza kell bontani, és további vizsgálatok alapján dönthetik el, hogy a még felhasználható anyagokból érdemes-e egy kisebb óvodát vagy valamilyen más épületet felépíteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.