Jól keresnek a gabonacégek az éhínségen

gazdaság
2022 augusztus 23., 16:35
comments 2

Rekord környéki eredményeket produkál a világ négy legnagyobb gabonavállalata, amelyek együtt ellenőrzik a globális kereskedelem 70-90 százalékát, írja a Guardian.

Miközben a világ számos pontján éhínség fenyeget az emelkedő élelmiszerárak miatt, az ABCD-ként ismert cégek (az Archer-Daniels-Midland Company, a Bunge, a Cargill és a Louis Dreyfus) profitja jelentős növekedésnek indult. Előrejelzések szerint legalább 2024-ig meg fogja haladni a kereslet a kínálatot, ami további hasznot hajt ezeknek a vállalatoknak.

Az ENSZ szerint világszerte 345 millió ember ellátása van közvetlen veszélyben, szemben a koronavírus-járvány előtti 135 millióval. Olivier De Schutter, az ENSZ különmegbízottja azt mondta, nyilvánvalóan igazságtalan, hogy az óriáscégek ekkora profitot zsebelnek be ilyen helyzetben, és mindez szörnyű képet fest az élelmiszer-ellátási rendszereinkről.

photo_camera Fotó: SEM VAN DER WAL/ANP via AFP

Mint mondta, a gabonapiac még az energiapiacnál is koncentráltabb, így még kevésbé átlátható, ami jelentősen növeli a spekuláció kockázatát. A vállalatok például nem tették világossá, pontosan mekkora gabonakészleteik vannak, és senki sem tudja kényszeríteni őket, hogy időben elérhetővé tegyék az alapanyagokat.

De Schutter szerint fel kell tenni a kérdést, mit tehettek volna az óriásvállalatok a válság enyhítése érdekében, és mit tehetnének most.

Az Archer-Daniels-Midland sosem számolt be akkora profitról, mint a második negyedévben, a Cargill éves bevétele pedig május végén elérte a 165 milliárd dollárt. A Louis Dreyfus 2021-es profitja 80 százalékkal haladta meg az előző évit, a Bunge eladási statisztikája pedig 17 százalékkal volt magasabb a második negyedévben, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Egy Guardian által idézett, egyelőre nem nyilvános elemzés szerint egyes cégek a haszonkulcsaikat is emelték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.