Koppenhága nem lesz karbonsemleges 2025-re

külföld
2022 augusztus 23., 08:36
comments 1

Koppenhága feladta tervét, hogy 2025-re a világ első karbonsemleges fővárosává váljon. Sophie Hæstorp Andersen főpolgármester hétfőn a dán közmédiában (DR) jelentette be, hogy "már nem reális célkitűzés" a karbon-, más néven klímasemlegesség elérése három éven belül. Azt mondta, hogy ez "hatalmas bosszúság", és nagyon szomorú miatta.

A koppenhágai klímacélokról pár éve részletesebben is írtunk, hangsúlyozva, hogy a tervekben nagy hangsúly jut a tervezett Amager Bakke erőműnek (ARC), melyben évente 400 ezer tonnányi lakossági hulladékot égetnek el, 62 ezer háztartást árammal ellátva, egy olyan világelső technológiát alkalmazva, amely szinte teljesen kiküszöböli a károsanyag-kibocsátást.

Ugyanakkor ez a szűrőprojekt most egyelőre bedőlt, mert a hulladékégetőt kivitelező vállalat lemondott az állami támogatásról szóló pályázatról, mivel kiderült, hogy a cég nem felel meg egyes, a saját tőkére vonatkozó követelményeknek ahhoz, hogy jogosult legyen a finanszírozásra. A városvezetés szerint az állam olyan kritériumokat tűzött ki, melyeknek képtelenség volt megfelelni.

Háttérben a Amager Bakke
photo_camera Háttérben az Amager Bakke Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN/AFP

Az ARC már felállított egy bemutató üzemet, amely a hulladékégető által kibocsátott CO2 egy részét felfogta, és jövőre egy nagyobb üzemet is felállítanak. A vállalat terve az volt, hogy 2025-re egy olyan nagyszabású üzemet állít fel, amely az ARC égetőműve által kibocsátott füstből az összes CO2-t ki tudja szűrni.

Andersen polgármester hangsúlyozta, hogy a 2025-ös cél elérése nem jelenti azt, hogy 2026-ra vagy 2027-re ne szeretnék teljesíteni a célkitűzésüket. Szerinte a remény megmaradt arra, hogy a közeljövőben összejjön a teljes karbonsemlegesség.

A becsvágyó célt több mint egy évtizede tűzte maga elé a dán főváros. A DR emlékeztetett arra, hogy Koppenhágának már 80 százalékkal sikerült csökkentenie a szén-dioxid-emissziót, de már nem tartják megvalósíthatónak három év alatt "a 100 százalékos megoldást". A karbonsemlegesség egyensúlyt jelent a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között. (Euractiv, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.