A német kormány energiatakarékossági csomagot fogadott el

külföld
2022 augusztus 24., 16:34
comments 2

Eddig nagyjából nyolc százalékkal csökkent a földgázfelhasználás Németországban az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggő drágulás miatt, de további megtakarításokra is szükség van a várható ellátási zavarok miatt. Szakmai számítások szerint a földgáz helyett szén- és olajtüzelésre építő áramtermelés felfuttatása további 3-5 százalékos megtakarítást eredményezhet.

A tervek szerint 20 százalékkal csökkentik a földgázfelhasználást az utóbbi öt év átlagához képest Németországban. Ezt jórészt a vállalatok és a háztartások önkéntes alapú fogyasztáscsökkentésével érik majd el a kormány reményei szerint.

A szerdán elfogadott kötelező takarékossági szabályok elsősorban a közszférát érintik:

  • Korábban 20 Celsius fok volt az ajánlott minimális hőmérséklet a középületekben. Szeptembertől egyáltalán nem szabad fűteni a középületek nem állandó tartózkodásra használt helyiségeit, és csak 19 Celsius fokra szabad felfűteni az állandó használatban lévő helyiségeket.
  • a középületekben nem szabad használni a decentralizált - helyi, nem távhőszolgáltatással működő - vízmelegítő berendezéseket, ha működésük elsősorban kézmosásra szolgál.
  • A biztonsági és vészvilágítás kivételével tilos az épületek és műemlékek külső megvilágítása.
  • Tilos állandóan nyitva tartani a fűtött üzlethelyiségek ajtóit vagy be- és kijárati rendszereit, ha ez hőveszteséget okoz, kivéve, ha menekülési útvonal részét alkotják.
  • Este 22 órától reggel 6-ig tilos megvilágítani a reklámfelületeket, kivéve, ha a világításnak közlekedésbiztonsági vagy egyéb biztonsági szerepe is van.

Az egyelőre hat hónapra szóló korlátozások nem vonatkoznak az iskolákra, kórházakra és szociális intézményekre. A második rendelet várhatóan októberben lép életbe, ha megadja hozzájárulását a törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája, a Bundesrat. Ebben a rendeletben kötelezik majd:

  • A gázfűtésű lakóingatlanok tulajdonosait, hogy a következő két évben legalább egyszer ellenőriztessék a fűtést.
  • Az évi 10 gigawattóránál (GWh) többet fogyasztó vállalkozásokat az energiamegtakarítási lehetőségek feltárására és az energiahatékonyság javítására.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter az utóbbi hónapokban számos nyilatkozatában kiemelte, hogy azért kell visszafogni az energiafogyasztást, mert Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport visszafogásával „gazdasági háborút” folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között.

A Németországba irányuló orosz gázszállítás továbbra is jelentősen elmarad az utóbbi években megszokott szinttől a közüzemi hálózati felügyelet szerdai kimutatása szerint. Az októberben kezdődő fűtési szezonra való felkészülés azonban így is halad.

A tározók töltöttsége 80,65 százalékos a szerdai mérések szerint. Ez több, mint amit a tározók üzemeltetéséről szóló gazdasági miniszteri rendeletben lévő menetrendben rögzítettek. A tervezet szerint szeptember elejére 75 százalékra, október elejére 85 százalékra, november elejére pedig 95 százalékra kell feltölteni a tározókat. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.