A rezsiárakra hivatkozva hozná vissza a vasárnapi boltzárat a szakszervezet

gazdaság
2022 augusztus 24., 09:30
comments 26

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nem adta föl, hogy elérje, vasárnap ne nyissanak ki vagy legalább hamarabb zárjanak be a boltok. Ehhez pedig most egy olyan érvet talált, amellyel a szakszervezet vezetője szerint a boltok üzemeltetőit is meg lehet győzni: az elszabaduló energiaárakat.

Karsai Zoltán a Kesma kormánypárti médiaholdingba tartozó Világgazdaságnak azt nyilatkozta, a vasárnapi boltzár az egyre növekvő rezsiárak miatt a munkáltatóknak is érdekük lehet, mert akkor vasárnap nem kell fizetni a világítást és hűtést-fűtést az üzletekben. Emiatt Karsai szerint az egész napos boltzár is indokolt lenne, a KASZ viszont egyelőre csak azt szeretné elérni, hogy vasárnap délben be kelljen zárnia az üzleteknek.

photo_camera Sztrájkoló dolgozók a Fogarasi úti Tesco személyzeti bejáratánál 2017. szeptember 8-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A szakszervezet eddig online, szeptembertől pedig papíralapon is aláírásokat gyűjt a kezdeményezés támogatására, és azt szeretnék elérni, hogy 2023 január elsejétől életbe léphessen a részleges vasárnapi boltzár. Karsai szerint több párt is megkereste már a szakszervezetet, de mindenkit visszautasítottak, mondván, nem akarják, hogy a témából politikai kérdés legyen. Mint emlékezetes, ez már egyszer nem jött be. 2015 március 15-től ugyanis a kormány a KDNP kezdeményezésére bevezette a vasárnapi boltzárat, ami viszont nagyon népszerűtlen volt a választók körében, és amikor az MSZP népszavazást kezdeményezett a boltzár kivezetésére, a kormány inkább magától szüntette meg a rendelkezést kicsit több mint egy évvel a bevezetés után, 2016. április 23-án.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt