Európai kezdeményezés indult azért, hogy a 2010 után születettek már ne vehessenek dohánytermékeket az EU-ban

külföld
2022 augusztus 24., 15:32
comments 15

Nyilvántartásba veszik a „Felhívás a dohányfüstmentes környezet és az első európai dohányzásmentes generáció elérésére 2030-ig" nevű európai polgári kezdeményezést, jelentette be az Európai Bizottság szerdán.

A kezdeményezés szervezői arra kérik a bizottságot, hogy tegyen jogszabályjavaslatot az új generációk dohányfüggőségtől való megóvása érdekében, lépjen fel a kapcsolódó környezeti veszélyek és a dohányzás ellen.

Azt akarják elérni, hogy a bizottság olyan jogi lépésekre tegyen javaslatot, amelyek megtiltják a dohány- és nikotintermékek értékesítését a 2010 után született európaiak számára. Konkrét intézkedéseket is szorgalmaznak a csikkmentes vízpartok és nemzeti parkok európai hálózatának létrehozására, a szabadtéri füstmentes terek kiterjesztésére, valamint a dohányreklámok teljes betiltására.

A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta, de a kérelem megfelel a vonatkozó jogszabályokban szereplő feltételeknek és jogilag elfogadható.

A szerdai regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, amelyre egy évük van. A szabályok értelmében ha egy éven belül egymillió támogató aláírást kapnak legalább hét különböző tagállamból, akkor a brüsszeli testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja, de döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Az európai polgári kezdeményezés nem eshet a bizottság hatáskörén kívül, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.