Havi 226 ezer forintért bérel egy 4,7 négyzetméteres szobát egy pincér Párizsban

lakhatás
2022 augusztus 24., 12:59
comments 4

Párizsban rengeteg elfogadhatatlanul kicsi, egyhelyiséges lakást adnak ki. A La Parisien írt egy igen hajmeresztő esetről: havi 550 euró (226 ezer forint) bérleti díjat fizet egy 4,7 négyzetméteres „lakásért" egy pincér a fővárosban.

A férfi szerint akrobatikai képességekre van szükség, a matraca és a mennyezet között mindössze 50 centiméternyi hely van. Az algériai származású Massi azt mondta, hogy csak aludni jár haza, annyira lehangoló. A főváros lakhatatlanná nyilvánította a szobát, és jogi segítséget ígért a pincérnek.

A törvény azt írja elő, hogy egy bérbe adandó lakásnak legalább egy főhelyiségből kell állnia, amelynek alapterülete legalább kilenc négyzetméter, belmagassága legalább 2,20 méter vagy térfogata legalább 20 köbméter. A pincér esetében a bérbeadó a tényleges méret kétszeresét, 24 köbmétert írt a bérleti szerződésbe, írta a lap.

Jean-Baptiste Eyraud, a Jog a lakhatáshoz (DAL) egyesület szóvivője a Le Parisiennek azt mondta, hogy Massi miniszobájának esete jól illusztrálja a francia fővárosban kialakult lakhatási válságot. Ezt a bérbeadók ki is használják, és sokszor „lehetetlen" szállásokat kínálnak.

A város lakásügyi hatóságának egyik illetékese elmondta, hogy Párizsban 58 ezer olyan egykori cselédszoba található, amelynek a mérete nem éri el a nyolc négyzetmétert. Jelentős részüket mégis bérbe adják. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.