Ismét Szíriában bombázott az amerikai hadsereg

külföld
2022 augusztus 24., 13:09

Az Egyesült Államok hadserege légi támadást hajtott végre az iráni kormány által támogatott milicisták ellen Szíria észak-keleti részén - írja a Guardian. A közel-keleti műveletekért felelős Központi Parancsnokság szóvivője amerikai katonák védelmével indokolta a légi csapást.

A támadás célpontja egy leginkább afgán és szír harcosokból álló síita milícia tábora volt Deir-ez-Zór tartományban. A támadásban szír civil szervezetek információi szerint legalább hatan meghaltak. A siíta csoportot az amerikai források szerint az iráni kormány és az iráni forradalmi gárda támogatta.

A csapás válasz volt arra, hogy feltehetően a megtámadott milícia tagjai dróntámadást hajtottak végre a tartományban lévő egyik helyőrség ellen, ahol amerikai katonák állomásoznak. Abban a támadásban senki sem sérült meg.

Az Egyesült Államok tavaly júniusban mért legutóbb légi csapást szíriai célpontokra. Jelenleg mintegy 900 amerikai katona van Szíriában, főleg az ország keleti részén.
Irán Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének egyik fő támogatója. Az Irán által támogatott fegyveres szervezetek legtöbbje Deir-ez-Zórban, az Eufrátesztől nyugatra aktív.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.