Tengeri madarak ezrei pusztultak el madárinfluenzában Németországban

ÁLLAT
2022 augusztus 24., 13:03

A tengeri madarak kolóniáiban is óriási károkat okoz a madárinfluenza, az Északi-tengernél élő madarak között hatalmas pusztítást végzett ezen a nyáron.

A szakemberek szerint a járvány különösen a kenti csért (Thalasseus sandvicensis) és a szulát (Morus bassanus) érintette. A Minsener Oog nevű szigeten, ahol az Északi-tenger melléktengere, a Watt-tenger legnagyobb szendvicscsér-kolóniája található, mintegy 3000 kifejlett madár pusztult el, a tenyészállomány mintegy fele - ismertette Elias Engel, a Minsener Oog természetvédelmi felügyelője. Hozzátette azt is, hogy "mivel sok elpusztult csért találtak a szomszédos szigeteken és a szárazföldön is, ahol amúgy nincsenek csértelepek, a tényleges arány valószínűleg még magasabb lehet".

photo_camera A kenti csér. Fotó: SAVERIO GATTO/Biosphoto via AFP

Engel kiemelte, hogy ezenkívül még 2800 elpusztult csérfiókát is összeszámoltak, az idei szaporodási szezont valószínűleg egyetlen utód sem élte túl. „Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy a fiatal madarak is madárinfluenzában pusztultak-e el, vagy egyszerűen csak éhen haltak, mert a beteg felnőtt madarak nem tudták táplálni őket” - mondta Engel. A kenti csér a németországi vöröslistán veszélyeztetett fajként szerepel.

Jochen Dierschke, a helgolandi madártani állomás vezetője a dpa-nak elmondta, hogy a térségben található szulakolóniát is sújtotta a madárinfluenza-járvány, pontos adatok azonban még nincsenek. Dierschke kiemelte, hogy "a fészkek mintegy háromnegyede elhagyatott, a legtöbb minden bizonnyal a madárinfluenzában elpusztult öreg és fiatal madarak miatt". Hozzátette, azt egyelőre nem tudni, hogy a kifejlett madarak elpusztultak-e vagy megszakították a költést, várhatóan csak jövőre, a költőmadarak feltérképezésének befejezése után derülhet ki, pontosan mi történt.

Az azonban biztos, hogy csak a helgolandi szulakolóniában több száz felnőtt egyed pusztult el. A térségben egyébként ebben a szezonban 1485 pár költött. A kenti csér és a szula egyaránt hosszú életű faj, szaporodási rátájuk azonban alacsony, ezért a kifejlett madarak elvesztése különösen problematikus a teljes Watt-tengeri populáció szempontjából - mondta Engel. Ráadásul a csér nem minden évben szaporodik sikeresen - például szélsőséges időjárási események vagy árvizek miatt -, ezért fontos, hogy a felnőtt egyedek száma magas legyen.

photo_camera Szula. Fotó: ALAIN ROUX/Biosphoto via AFP

Dierschke hangsúlyozta, hogy tartós problémáról van szó, ugyanis egy kifejlett madárnak még 10-20 évig szaporodnia kell a stabil populáció fenntartásához. Engel kiemelte, hogy "a madárinfluenzában szenvedő madarakon már nem tudunk segíteni, és ez független attól, hogy milyen fajról van szó". A Friedrich-Loeffler Intézet már júliusban figyelmeztetett, hogy a madárinfluenza nagy fenyegetést jelent a kolóniákban költő tengeri madarakra. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.