A győri kórházban 5500 forintba kerül, ha meg akarjuk nézni egy elhunyt hozzátartzónkat

Egészségügy
2022 augusztus 25., 07:40
comments 11

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja rokona, családtagja holttestét, akkor annak megtekintéséért 5500 forintot kell fizetnie - írja az Úgy Tudjuk. A lapnak Dr. Jávor László, a kórház főigazgatója megerősítette, hogy 2019. április 1-je óta valóban él ez a díjfizetési kötelezettség.

Halott testét szállítják egy francia kórházban.
photo_camera Halott testét szállítják egy francia kórházban. Fotó: JOEL SAGET/AFP

Az indoklás szerint a holttest megtekintésének megszervezése „a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe”, így nem szerepel a boncmesterek munkaköri leírásában sem. Tehát ez számukra többletfeladatot jelent. Jávor arra a kérdésre, hogy ez a pénzbeszedés összeegyeztethető-e az orvosi etikával, azt válaszolta, hogy „a kérdés megítélése nem orvosetikai tárgykörbe tartozik”.

Jelenleg nincs kötelező központi szabályozás, a helyi intézmények maguk dönthetik el, kérnek-e pénzt ezért, vagy sem. A lap értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem tartja ezt a gyakorlatot etikusnak, és szeretne egységes gyakorlatot kialakítani a kérdésben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.