Karácsony helyettese szerint kérdéses, hogy kibírja-e az évet a költségvetés

Budapest
2022 augusztus 25., 14:45
comments 3
  • Továbbra is bajban van a fővárosi költségvetés, még mindig elképzelhető a csőd, mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.
  • Azért adnak mégis több pénzt lakásrezsire, mert „társadalompolitikai szempontból nincs más út”.
  • A fővárosi vezetés nem szeretné átadni a vízvezetékeket az államnak, de ettől még kérdés, hogyan lesz jövőre működképes a Vízművek.
  • Becslések szerint 43 ezer ukrán menekült van most Budapesten, a nagy részükről semmit sem tudnak, és aggódnak értük.
  • Rövidebb lesz a díszkivilágítás, kisebb a Budapesti Őszi Fesztivál.
photo_camera Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, Karácsony Gergely főpolgármester és Számadó Tamás főjegyző a Fővárosi Közgyűlés ülésén áprilisban Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

„Ha az a kérdés, végig tudjuk-e csinálni ezt az évet, akkor az a válasz, hogy nem tudom” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, amikor a budapesti költségvetés helyzetéről beszélt egy háttérbeszélgetésen. Három forgatókönyvet lát, de nem akarta megbecsülni, melyikre mekkora az esély:

  • „valami csoda folytán” nem lesz a fővárosnak folyószámlahitele az év végén, és ezzel megfelel a gazdasági stabilitási törvénynek,
  • a fővárosnak lesz folyószámlahitele, ezzel törvényt sért, de elkerüli a csődöt,
  • csődbe megy a főváros.

Szerinte három dologtól függ, melyik fog megvalósulni:

  • megkapják-e a 32 milliárd forintos beruházási hitelt, amire már beadták a kérelmet (ha nem, bukják azokat a pénzeket, amiket már beleraktak a leszerződött beruházásokba),
  • ad-e a kormány 14 milliárdot a BKV megnövekedett energiaköltségeire (még nem kaptak választ),
  • megérkezik-e az államtól a 12 milliárdos közösségi közlekedési normatíva (ez az, amit tavaly csak november végén hagyott jóvá a kormány).

A fővárosi költségvetés érzi a válságot, az eredeti tervekhez képest 7 milliárddal nőnek a kamatkiadások, 24 milliárddal a BKV energiaköltségei, 5 milliárddal többet kell költeni közvilágításra. Az iparűzésiadó-bevétel növekszik ugyan, de nem annyival, hogy mindezt ellensúlyozza.

Több támogatást adnak rezsire

Közben Karácsony Gergely 1,2 milliárd forintos lakásrezsi-támogatási programot jelentett be, ami emeli az eddigi segélyek összegét, és bővíti a jogosultak körét. Kiss szerint

„ez tisztán közgazdasági szempontból butaság, de társadalompolitikai szempontból nincs más út. Úgy el fognak szállni a lakásfenntartási költségek, hogy nem mondhatjuk azt: bocsánat, mi a BKV-val vagyunk elfoglalva”.Úgy becsülik, összesen 130-150 ezer háztartás lehet jogosult az új támogatásokra, kérdés, mennyien veszik igénybe.

A Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönt arról, hogy két órával megrövidítik a díszkivilágítás időtartamát. Ezzel éves szinten 4 napnyi közvilágítás árát spórolják meg.

Nem adják a vízvezetéket az államnak

Augusztusban kiderült, a kormány akkor segít a bajba került önkormányzati vízközműcégeknek, ha ingyen átadják a vezetékeket az államnak. A polgármesterek augusztus 31-ig jelezhetik, ha élnének a lehetőséggel, de a fővárosi vezetés nem szeretne.

„Mi azt hisszük, hogy jobban csináljuk ezt az államnál” – mondta Kiss, utalva a solymári vízhiányra, ahol az államé a vagyon. Szerinte azért is van jobb helyen az önkormányzatnál, mert törvényi kötelezettsége fejleszteni a vezetékeket, az államra viszont nem vonatkozik ilyen előírás.

Ezzel együtt nem látják, hogyan lehetne jövőre egyensúlyban tartani a Fővárosi Vízműveket. Kiss szerint jobb lett volna, ha a kormány felfüggeszti vagy csökkenti a közműadót, esetleg támogatást ad a cégeknek. Elmondása szerint előbbit azzal utasították el, hogy az Európai Bizottság nem menne bele, utóbbit azzal, hogy egyetlen szektor sem mentesülhet az energiaválság hatásai alól.

Alig tudnak valamit a Budapesten levő ukrán menekültekről

Az ENSZ közösségimédia-alapú becslései szerint 43 ezer ukrán menekült van most Budapesten. „Minket is megdöbbentett ez a szám” – mondta Kiss. Ehhez képest a Fővárosi Önkormányzat szállásain mindössze 300-an vannak, és Kiss azt mondta, a BOK-csarnokban kialakított tranzitponton sem növekszik a forgalom.

„Aggódok az ősz miatt”, mondta Kiss, mivel menekültek tömegeiről nincs információ, és „előbb-utóbb nekik is el fog fogyni a pénzük”. A főpolgármester-helyettes szerint civilek, magánemberek is kénytelenek felhagyni a segítségnyújtással a növekvő rezsiköltségek miatt.

photo_camera Fővárosi menekültszálló egy idősotthonban Fotó: Szász Zsófi / 444.hu

A főváros szeptembertől új információs pontot nyitna a Városházán az ENSZ szervezeteivel közösen, azokat a menekülteket segítve, akik tartósan Magyarországon maradnának.

Kiss beszámolt arról is, hogy szeptemberben több száz kijevi gyereket fognak táboroztatni az ottani önkormányzat kérésére.

Kisebb lesz a Budapesti Őszi Fesztivál

A költségvetés terheit növeli, hogy 200 millió forint plusztámogatást adnak a Budapest Filmnek, máskülönben veszélybe kerülne a cég működése. A Budapesti Őszi Fesztivál viszont kisebb volumenű lesz, mint a tavalyi volt. Kiss Ambrus azt mondta, ennek részben anyagi okai vannak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.