Lekapcsolták az ukrán hálózatról a zaporizzsjai atomerőművet

háború
2022 augusztus 25., 17:35
comments 8

Az ukrán Enerhoatom közlése szerint csütörtökön lekapcsolták az ukrajnai hálózatról a zaporizzsjai atomerőművet. Az erőmű 40 éves történetében ilyen még nem történt. Az erőművet a hálózattal összekötő utolsó távvezetéket már kétszer elvágta egy közeli szénerőműnél keletkezett tűz. Három másik vezetéket korábban kiiktattak a harcok során.

A zaporizssjai létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve, korábban Ukrajna áramigényének 20 százalékát állította elő hat blokkjával. A Dnyeper partján álló erőművet március elején elfoglalta az orosz hadsereg, de a folyó túlpartja jelenleg is az ukránoké. A közelben dúló harcok miatt egyre nagyobb a nemzetközi aggodalom az erőmű biztonsága miatt.

Az ukrán atomenergiai vállalat szerint az erőmű lekapcsolásával megnő a kockázat, hogy katasztrofálisan meghibásodnak a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtőrendszerei. Ha ugyanis a külső ellátás megszűnik, akkor akkor dízeles generátorokkal kell biztosítani az ellátást, és ha ezek is meghibásodnak, a mérnököknek 90 percük marad, hogy megakadályozzák a túlmelegedést.

Az Enerhoatom szerint a leállás alatt az erőmű továbbra is kapott áramot egy olyan vezetéken keresztül, amit egy hagyományos erőműre kötöttek rá. A háború előtt három ilyen vezeték működött, mára ezek közül kettőt elvágtak. Az Energoatom vezetője arra gyanakszik, hogy az oroszok az orosz hálózatra akarják átkapcsolni az erőművet.

photo_camera A zaporizzsjai atomerőmű látképe Fotó: ED JONES/AFP

Ahogy arról nemrég írtunk, az oroszok merénylet hírével fenyegetőznek. Az ukránok pont attól tartanak, hogy az oroszok kisebb robbanást idéznek elő, amit majd igyekeznek az ukránokra kenni, és erre hivatkozva lépnek valami rendkívülit.

Csütörtökön az oroszbarát közigazgatás helyi vezetője, Jevgenyij Balickij szintén arról adott ki közleményt, hogy lekapcsolták az elektromos hálózatról a zaporizzsjai atomerőmű két blokkját „az ukrán tüzérség támadása miatt, majd az egyiket újból beindították”.

Azt állították, hogy az ukrán támadás miatt tűz keletkezett a 750 kilovoltos légvezeték védelmi övezetének területén. „A tűz rövidzárlatot okozott az elektromos vezetékekben. Az erőmű vészhelyzeti relévédelme kioldott, és két erőműegység leállt, így a régió áramellátás nélkül maradt. Közvetlenül a tűz eloltása után után az egyik egységet újra üzembe helyezték” – írták. A közlemény szerint Zaporizzsja megyében időközben helyreállt az áramszolgáltatás.

Mindeközben a zaporizzsjai ukrán hatóságok értekezletet tartottak az evakuálás előkészítéséről egy lehetséges atomerőmű-baleset esetére. Olekszandr Sztaruh megyei kormányzó tájékoztatása szerint megvitatták a lakosság riasztásának megszervezésével kapcsolatos részleteket, kijelölték a kommunikációs csatornákat és a gyülekezési helyeket. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.