Szekszárd átadná az államnak a részesedését a helyi vízszolgáltatóban

vidék
2022 augusztus 25., 12:10
comments 8

A tolnai megyeszékhely jegyzője a közgyűlés ülése után az MTI-nek azt mondta: a helyi vízszolgáltató zökkenőmentes működésének biztosításáért Szekszárd önkormányzata részt kíván venni az állami integrációs programban.

Gábor Ferenc azt mondta, a közgyűlés ülésének zárt részén a képviselők „csaknem mindegyikének támogatásával” fogadta el a testület azt a szándéknyilatkozatot, ami szerint az önkormányzat részt kíván venni a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV) által koordinált integrációs folyamatban.

Az önkormányzat többségi tulajdonában álló, Szekszárdon és további több mint ötven Tolna megyei településen szolgáltató Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt (ERÖV). hatékonyabb hosszú távú működéséért határoztak így a képviselők.

Azt mondta, a szolgáltató a növekvő költségei miatt veszteségessé vált, a településeknek pedig dönteniük kell, finanszírozzák-e ezeket a veszteségeket vagy átadják részesedésüket az államnak, ami vállalatán keresztül garantálja a szolgáltatás biztonságát, a társaság működőképességének fenntartását.

A jegyző azt mondta, tudomása szerint a többi, az ERÖV-ben részesedéssel rendelkező településen már születtek a hasonló döntések.

Gábor Ferenc azt mondta, egy későbbi közgyűlésen az önkormányzat várhatóan már arról dönt, hogy az állami tulajdonú NV-re ruházza át részesedését az ERÖV-ben.

photo_camera Tűzcsapra szerelt ivókút Budapesten, a Szomory Dezső téren 2015. szeptember 12-én Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény tavaly nyár óta hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatoknak és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatóknak, hogy önkéntesen részt vegyenek az integrációban.

Tavaly decemberben és idén januárban több dél-alföldi település döntött úgy, hogy részt vesz az NV integrációs programjában, egyúttal az Alföldvíz Zrt.-ben lévő tulajdonrészét ingyenesen átruházza az államra.

Herczeg Tamás (Fidesz) Békés megyei országgyűlési képviselő márciusban arról számolt be, hogy 1,3 milliárd forintból bérfelzárkóztatást hajtott végre a több mint 93 százalékos tulajdonrészt szerző állami cég az Alföldvíznél, ahol így átlagosan 18 százalékkal nőtt a mintegy 1200 munkavállaló bére. Van arra remény, hogy még idén újabb emelés történik – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt