54 fát vágnának ki a kormányzati mélygarázs építése miatt a budai Várban

Budapest
2022 augusztus 26., 12:46
comments 5

A vári kormányzati mélygarázs építése miatt 54 fát vágnak ki a budai Várban, szabadon használható zöld területet vesznek el a lakóktól és veszélyeztethetik a vár mélyén levő barlangpincerendszert is, mondta az I. kerület polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján. V. Naszályi Márta hozzátette:

„A fejlesztésért felelős Várkapitányág semmilyen információt nem ad ki a vár nyugati lejőtére tervezett építkezésről. Így a véletlenen múlott, hogy két napja az önkormányzat értesült Budapest Főváros Kormányhivatala egy éve kiadott engedélyéről 54, köztük 36 teljesen egészséges fa kivágására.”

Szerinte azért csak 300 férőhelyes a tervezett garázs, mert ahhoz még nem kell környezetvédelmi hatástanulmányt készíteni. Nem is készült tanulmány, így senki nem tudja megmondani, hogy milyen hatással lesz a mélygarázs a vár mélyén lévő védett barlangpincerendszerre. A polgármester elmondta, hogy sok fát már kivágtak, a napokban és egy későbbi időszakban pedig újabbakat vágnak ki. (MTI)

Frissítés (17:20): a Várkapítányság az alábbi közleményt küldte a hírrel kapcsolatban.

„A nyugati kertek megújításáról már többször tájékoztattuk polgármester asszonyt és a Várban élőket, a témáról szóló lakossági fórumon részletesen is ismertettük az elképzeléseinket. Végleges terveinket a lakókkal és az önkormányzattal együtt, közösségi tervezésben alakítottuk ki. Röviden újra összefoglaljuk, hogy miért lesz jobb az újjászülető nyugati kertekben pihenni.

A történelmi hagyományoknak megfelelően a Fehérvári rondellára látogatókat zömében invazív gyomfákkal benőtt, lepusztult terület helyett mindenki számára nyitott közpark és egy rendezett szőlős- és gyümölcsöskert fogadja majd akadálymentes sétautakkal, árnyas pihenőhelyekkel, egy világvárosi kert családias hangulatával.

A nyugati kertek zöldebb lesz. 70 gyümölcsfát ültetünk, több mint 7000 négyzetméter zöldfelületet varázsolunk újjá, amelynek így a nagysága és a minősége is jelentősen javulni fog. Az öreg, beteg, kártékony és invazív gyomfák helyére új, értékes és nemes példányokat ültetünk. A terület zöld rehabilitációja során minden lehetséges esetben az egészséges és értékes fákat átültetjük. A megújuló terület karbonelnyelő képessége is jóval nagyobb lesz a mostaninál. Így nemcsak a városrész levegője lesz tisztább, hanem a budai Vár mikrokörnyezetének zöldítéséhez is hozzájárulnak a munkálatok.

A megújuló terület alatti új várgarázsban a másik kettőhöz hasonlóan bárki tud majd parkolni, a Várban élők és az ott dolgozók is, így a környéken lakók számára mérsékeljük az autók okozta terhelést.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.