Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

A Moderna beperli a Pfizert és a BioNTechet

járvány
augusztus 26., 13:48
comments 11

A Moderna beperli az amerikai gyógyszeripari rivális Pfizert és német partnerét, a BioNTechet a koronavírus-vakcina kifejlesztése során elkövetett szabadalomsértés miatt, írja a New York Times. Azt állítják, a Pfizer olyan technológiát másolt le, amit a Moderna évekkel a világjárvány előtt fejlesztett ki.

A Moderna közleményében azt állította, a Pfizer és a BioNTech a 2010 és 2016 között benyújtott szabadalmakat sértette meg, amik az általa kifejlesztett mRNS-technológiájára vonatkoznak. A cég a Massachusetts állambeli amerikai kerületi bíróságon (itt van a Moderna székhelye) és a németországi Düsseldorf tartományi bíróságon perelt (itt van a BioNTech székhelye).

photo_camera Fotó: DAVID HIMBERT/Hans Lucas via AFP

„Azért indítjuk ezeket a pereket, hogy megvédjük az innovatív mRNS technológiát, aminek megalkotásában úttörő szerepet játszottunk. A fejlesztésre több milliárd dollárt fektettünk be, és a koronavírus-járványt megelőző évtizedben szabadalmaztattuk” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. „Ez a technológia és a koronavírusokkal kapcsolatban 2015-ben és 2016-ban végzett szabadalmaztatott munkánk lehetővé tette számunkra, hogy a világjárvány kitörése után rekordidő alatt biztonságos és rendkívül hatékony vakcinát állítsunk elő”– mondta Bancel.

A Moderna pénteken közölte, nem követel kártérítést a Pfizer–BioNTech március 8. előtti tevékenységéért. Nem akarják, hogy a vakcináikat kivonják a piacról, és a jövőbeni értékesítést sem akadályozzák tekintettel arra, hogy a koronavírus elleni vakcinákra szükség van.

A Pfizer egyelőre nem kommentálta az esetet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt