A Moderna beperli a Pfizert és a BioNTechet

járvány
2022 augusztus 26., 13:48
comments 11

A Moderna beperli az amerikai gyógyszeripari rivális Pfizert és német partnerét, a BioNTechet a koronavírus-vakcina kifejlesztése során elkövetett szabadalomsértés miatt, írja a New York Times. Azt állítják, a Pfizer olyan technológiát másolt le, amit a Moderna évekkel a világjárvány előtt fejlesztett ki.

A Moderna közleményében azt állította, a Pfizer és a BioNTech a 2010 és 2016 között benyújtott szabadalmakat sértette meg, amik az általa kifejlesztett mRNS-technológiájára vonatkoznak. A cég a Massachusetts állambeli amerikai kerületi bíróságon (itt van a Moderna székhelye) és a németországi Düsseldorf tartományi bíróságon perelt (itt van a BioNTech székhelye).

photo_camera Fotó: DAVID HIMBERT/Hans Lucas via AFP

„Azért indítjuk ezeket a pereket, hogy megvédjük az innovatív mRNS technológiát, aminek megalkotásában úttörő szerepet játszottunk. A fejlesztésre több milliárd dollárt fektettünk be, és a koronavírus-járványt megelőző évtizedben szabadalmaztattuk” – mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója. „Ez a technológia és a koronavírusokkal kapcsolatban 2015-ben és 2016-ban végzett szabadalmaztatott munkánk lehetővé tette számunkra, hogy a világjárvány kitörése után rekordidő alatt biztonságos és rendkívül hatékony vakcinát állítsunk elő”– mondta Bancel.

A Moderna pénteken közölte, nem követel kártérítést a Pfizer–BioNTech március 8. előtti tevékenységéért. Nem akarják, hogy a vakcináikat kivonják a piacról, és a jövőbeni értékesítést sem akadályozzák tekintettel arra, hogy a koronavírus elleni vakcinákra szükség van.

A Pfizer egyelőre nem kommentálta az esetet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.