Két helyi tó leszivattyúzásával próbálják visszahozni az életbe az ország horgászparadicsomát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
augusztus 27., szombat 10:41
9
  • Miközben ez volt az eddigi legszárazabb hét hónap Magyarországon, a tiltakozás ellenére is elvonnak vizet a mátraszelei és mátraterenyei tavakból. A kiszivattyúzott vizet a maconkai tóba vezetik át, mert az alacsony vízállás miatt elpusztulnak a benne lévő halak. Maconka az ország horgászparadicsoma, ebben a tóban már Áder Jánosnak is volt kapása.

  • Sokakban felmerült, hogy a szivattyúzás hátterében nem csak ökológiai döntés áll, hanem köze van az őszi horgászversenyekhez is. Dérer István azt mondta: ez „fake news”.

  • A szeptemberi horgászbajnokságokat már törölték, de a cikk megírásáig a maconkai tó Facebook oldalának tetején még olvashatók voltak a verseny részletei, a közleményben pedig nagyon kellett keresnünk a törlésre vonatkozó részeket.

  • Amikor a felelősökről kérdezték, az illetékes vízügyi hatóság igazgatója, Szilágyi Attila az OMSZ kirúgott vezetőihez hasonlította magát.

Mátraterenye Fotó: Németh Dániel/444

Adott három mesterséges tó Nógrád megyében: egy Maconkán, ami kettészeli a Zagyva folyót, egy Mátraszelén és egy Mátraterenyén. Mindhárom megszenvedi az aszályt.

Mátraterenyén lakossági akció indult az elmúlt napokban, mert nem értesítették őket, hogy megcsapolják a helyi tavat. Mindezt azért, hogy a vizet a Zagyva folyón keresztül átvezessék a maconkai horgásztóba. Volt, aki véletlenül tudta meg, hogy erről szavazást is tartott az önkormányzat, mert az ülés napirendi pontjai között nem szerepelt a kérdés.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt