Tényleg demográfiai válság lesz a diplomás nők miatt?

vélemény
2022 augusztus 27., 16:54
comments 11

Szerző: Zorigt Burtejin, a CEU doktorjelöltje és az Egyenlítő Alapítvány szakértője

Nagy port kavart az Állami Számvevőszék “Pink education jelenség Magyarországon?!, A felsőfokú végzettséggel rendelkező nők túlreprezentáltságának tényezői és gazdasági-társadalmi hatásai” című elemzése. A legtöbb médium az elemzésből azt a következtetését kapta fel, hogy az Állami Számvevőszék szerint a túl sok diplomás nő miatt csökken a házasságok és a gyerekvállalás esélye. Többen pedig jogosan kifogásolták, hogy az elemzés csak tovább erősíti a káros és alaptalan nemi sztereotípiákat, mint hogy a fiúk kreatívak és focizni tudnak, miközben a lányok szorgalmasak és szófogadóak. Ebben a cikkben azonban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elemzés nemcsak tudománytalan, hanem a végkövetkeztetések, amire jutnak, konkrétan ellentmondanak a hivatalos statisztikának és kutatásoknak.

Ahogy az elemzésben hibásan idézett Nagy Beáta vagy más kutatók is megfogalmazták, az elemzés módszertana, a mintavétel, a kérdőívben feltett kérdések és azoknak az elemzése is tudománytalannak tekinthetőek. Már a kérdésfelvetések is meglévő sztereotípiákra épülnek, de a válaszadók vélhetően azt sem tudták, hogy a saját véleményük vagy a társadalomban jelen lévő sztereotípiák alapján kéne ezeket megválaszolniuk. Az elemzés részben ráadásként azzal segítik a megértést, hogy rózsaszínnel jelölik a lányosnak és kékkel a fiúknak gondolt tulajdonságokat. De a kiinduló feltevés is téves, miszerint az oktatásban található nemi arányok eltolódásában közrejátszhatott a pedagógus szakma elnőiesedése.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.