Vallási iskolákról viccelődött, ezért börtönbe került egy török popsztár

külföld
2022 augusztus 27., 07:31
comments 6

Letartóztatták Gülşent, a török popsztárt gyűlöletkeltés vádjával egy vicc miatt, amelyet a törökországi vallási iskolákról mondott – írja a Szabad Európa.

A 46 éves énekesnőt és dalszerzőt, Gülşen Çolakoğlut isztambuli otthonából vitték el kihallgatásra csütörtökön, és késő este hivatalosan is letartóztatták, majd a tárgyalásáig börtönbe került.

A letartóztatás felháborodást váltott ki a közösségi médiában. A kormány kritikusai szerint Recep Tayyip Erdoğan elnök lépése azért történt, hogy megszilárdítsa vallási és konzervatív támogatói bázisát a tíz hónap múlva esedékes választások előtt.

Recep Tayyip Erdogan 2021. november 6-án Izmirben.
photo_camera Recep Tayyip Erdogan 2021. november 6-án Izmirben. Fotó: Mustafa Kamaci/Anadolu Agency via AFP

A vádak alapját egy áprilisi isztambuli koncerten elhangzott vicc adta, amikor Gülşen azzal poénkodott, hogy egyik zenészének perverziója onnan ered, hogy vallásos iskolába járt. A közösségi médiában nemrég kezdett el terjedni egy videó, amelyen Gülşen ezt mondja, és amelyben a letartóztatását követelték ezért. Erdoğan kormánypártjának szóvivője, Ömer Çelik megvédte az énekesnő letartóztatásáról szóló döntést, mondván, hogy „a gyűlöletkeltés nem művészet” - írta a Szabad Európa.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.