A NATO megerősíti a jelenlétét az Északi-sarkvidéken

külföld
2022 augusztus 28., 09:46
comments 2

Az orosz fenyegetés miatt a NATO megerősíti jelenlétét az Északi-sark térségében – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című német lapnak.

Stoltenberg elmondta, Oroszország egyre aktívabb a térségben, sorra nyitják újra a szovjet időkben kiépített bázisokat, amelyeken legmodernebb fegyvereiket, köztük hiperszonikus rakétákat állomásoztatnak és tesztelnek. Ezért a NATO-nak is meg kell erősítenie jelenlétét a térségben.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a szövetségi rendszer madridi csúcstalálkozóján 2022. június 29-én
photo_camera Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a szövetségi rendszer madridi csúcstalálkozóján 2022. június 29-én Fotó: BURAK AKBULUT/Anadolu Agency via AFP

A munka már elkezdődött, a szövetség elsőként tengerészeti felderítő és járőr repülőgépekbe ruház be, hogy pontos képet alkothasson arról, mi is zajlik „fenn, a messzi északon”, majd még tovább fokozza „erőfeszítéseit”, közölte Stoltenberg, aki a napokban Justin Trudeau kanadai kormányfővel meglátogatta Kanada sarkvidéki területét.

Mint mondta, a régió stratégiai szempontból igen fontos a NATO-nak, mert „döntő jelentőségű összeköttetés Európa és Amerika között, és itt a legkisebb a távolság Észak-Amerika és Oroszország között”.

A Welt am Sonntag azt is írja, hogy az Északi-sark térsége gazdag természeti erőforrásokban, a jégpáncél alatt található a világ földgázkészletének harmada és kőolajkészletének 16 százaléka, az éghajlata pedig a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegedik, ami megkönnyíti az erőforrások kiaknázását, és lehetőséget ad új kereskedelmi útvonalak megnyitására.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrégiben az Északi-sarkvidékről azt mondta, „mindenki számára régóta teljesen világos, hogy ez a mi területünk, ez a mi földünk”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.