Segítséget kér Pakisztán a pusztító árvizek következményeinek kezelésére

külföld
2022 augusztus 28., 05:59

További nemzetközi segítségért folyamodik Pakisztán, miután a monszun okozta áradások óriási pusztítást végeztek az országban. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, az Egyesült Arab Emírségek már jelezték, hogy segítenek, de sokkal több pénzre van szükség, mondta a BBC-nek egy belügyminisztériumi tisztviselő.

photo_camera Fotó: ASIF HASSAN/AFP

Több mint ezer ember halt meg és több millióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni június óta. Az ország északnyugati részén rengetegen menekültek el otthonukból, miután Khyber Pakhtunkhwa tartományban a folyók medrükből kitörve hatalmas árvizeket okoztak.

„A ház, amit évek kemény munkájával építettünk, a szemünk láttára süllyedt el” – mondta a 23 éves Junaid Khan az AFP hírügynökségnek. „Az út szélén ültünk és néztük, ahogy eltűnik.”

Az ország délkeleti részén fekvő Sindh tartományt is súlyosan érintette a katasztrófa, ott is több ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Pakisztáni katona ment ki egy gyereket a vízből Pundzsáb tartományban.
photo_camera Pakisztáni katona ment ki egy gyereket a vízből Pandzsáb tartományban Fotó: SHAHID SAEED MIRZA/AFP

Az országnak nagy szüksége van a nemzetközi támogatásra, mondta a tisztviselő. „Pakisztán gazdasági problémákkal küzdött, de most, amikor már épp túlléptünk ezeken, bekövetkezett az újabb katasztrófa” – mondta. Azt is mondta, hogy a fejlesztési projektek összegeit a károsultak megsegítésére fordítják.

Az összes faluban, amin áthajtottak Sindh tartományban, voltak kitelepített emberek, jelentette a BBC tudósítója. A pusztítás teljes mértékét még nem lehet teljesen meghatározni, de a helyiek szerint ez volt a legsúlyosabb katasztrófa, amit valaha átéltek. Az áradások nem ritkák Pakisztánban, de az emberek azt mondják, hogy ez az esőzés minden eddiginél nagyobb volt.

link Forrás

Több ezer vályogház semmisült meg, kilométereken át csak a fák lombkoronái látszanak. Az egyik faluban az emberek már kétségbeesetten keresik az élelmet. Egy 12 éves lány azt mondta, ő és a kishúga egy napja nem ettek. „Nem kaptunk semmi ételt. A nővérem beteg, hányt, remélem, tudnak segíteni.”

Shehbaz Sharif pakisztáni miniszterelnök szerint 33 millió embert érintettek az áradások, ami az ország lakosságának mintegy 15 százaléka. Azt mondta, az idei árvizek okozta veszteségek hasonlóak a 2010-11-esekhez. Az volt eddig a legsúlyosabb az ország történetében. Az ország tisztviselői az éghajlatváltozást okolják a pusztításért. De a rossz önkormányzati tervezést is említették, mint olyan tényezőt, ami a múltban súlyosbította az árvízi helyzetet. Az épületeket gyakran a szezonális árvizekre hajlamos területeken építették. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.