Az űrbe küldik a Star Trek egykori színésznőjének hamvait

Sorozat
augusztus 29., 16:30
comments 3

Az űrbe küldik a Star Trek-sorozat egykori szereplőjének, Nichelle Nicholsnak a hamvait. Az Uhura hadnagyot alakító színésznő 89 évesen halt meg július 30-án.

photo_camera Uhura hadnagy egy 1968-as részben Fotó: Paramount Television/Collection ChristopheL via AFP

Nichols az amerikai polgárjogi mozgalom fénykorában sokat tett a faji sztereotípiák lebontásáért, ugyanis az első fekete nők egyike volt, akik a televízióban fontos szerepet alakíthattak.

Az 1970-es években Nicholst a NASA felkérte arra, hogy segítsen nőket és kisebbségi csoportokhoz tartozókat toborozni az űrhivatalhoz. A színésznő mások mellett olyan tehetségek megnyerésében segített, mint Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő, Mae Jemison, az első fekete női űrhajós és a NASA első fekete vezetője, Charlie Bolden.

A színésznő hamvait több tucatnyi, űrkutatás iránt elkötelezett ember hamvaival és DNS-mintáival együtt juttatják majd az űrbe. A felbocsátás időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

photo_camera Nichelle Nichols 2021. december 5-én Los Angelesben. Fotó: Chelsea Guglielmino/Getty Images/AFP

A Star Trek-sorozat korábban elhunyt színészei és alkotói közül már többeknek is az űr lett a végső nyughelye, köztük a Scottyt alakító James Doohannek és a sorozat alkotójának, Gene Roddenberrynek.

A hamvak kilövését a texasi székhelyű Celestis vállalat szervezi, ami szerint a kapszulákban fellőtt hamvak Nap körüli pályán keringenek majd. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt