Kamaszok raboltak ki játékpisztollyal kiskorúakat a gellérthegyi játszótéren

bűnügy
2022 augusztus 29., 07:16
comments 16

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három – az elkövetéskor 18, 17, illetve 14 éves – fiatallal szemben, akik 2021 őszén, egy gellérthegyi játszótéren négy kiskorú fiút támadtak meg azért, hogy az értékeiket megszerezzék tőlük, írja az ügyészség a közleményében.

A vádirat szerint a vádlottak 2021. szeptember 19-én elhatározták, hogy erőszakos úton szereznek majd pénzt, melynek érdekében magukhoz vettek egy – valódi fegyvernek látszó – játékpisztolyt. Az esti órákban a XI. kerületbe, egy gellérthegyi játszótérhez mentek, ahol az arcukat maszkokkal, sapkával és napszemüveggel eltakarva, megszólítottak négy kiskorú fiút. Először megkérdezték a kisfiúkat, van-e valami problémájuk, majd azt, hogy van-e cigarettájuk. Miután a sértettek mindkét kérdésre nemmel válaszoltak, a vádlottak körbeállták őket, így a menekülési útjukat elzárták. Ezután a 17 éves vádlott elővette a játékpisztolyt, amelyet jól látható módon csőre húzott, majd felszólította a kisfiúkat, hogy álljanak sorba és pakolják ki az értékeiket.

A vádlottak fellépése és a valódinak tűnő fegyverrel való fenyegetés a kiskorúakra bénítólag hatott. A négy fiú ennek hatására mobiltelefonokat és fülhallgatókat adott át a támadóknak. A vádlottak csak az egyik sértett – mintegy 100.000 Ft értékű - mobiltelefonját tartották értékesnek, ezért azt eltették, a többi értéket pedig visszaadták. Ezt követően a 17 éves támadó a telefon kódját követelte, majd a kezében lévő pisztolyt a fiú homlokához tette és megfenyegette őket azzal, hogy ha feljelentést tesznek a rendőrségen, azt nagyon megbánják. A vádlottak ezután elhagyták a helyszínt.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege az elkövetőket 4 rendbeli fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntettével vádolja, amely három sértett esetében kísérleti szakban maradt. Az ügyészség az elkövetéskor 18. életévét már betöltött vádlott vonatkozásában fegyházbüntetést, 17 éves – korábban már büntetett - társával szemben pedig fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz. Az elkövetéskor még csak 14 éves társukkal szemben javítóintézeti nevelés kiszabására irányul az ügyészi indítvány.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.