Látványos show készül a normandiai partraszállásról, a tervet ellenzők a projektet Disneylandhez hasonlítják

Történelem
2022 augusztus 29., 12:38
comments 8

Franciaországban vita robbant ki a normandiai partraszállás egykori helyszínének közelében egy új D-napi látványosság tervei miatt, amit a kritikusok Disney-stílusú vidámparkhoz hasonlítanak.

Az 1944. június 6-i partraszállás és az azutáni normandiai csata történetének újramesélését célzó több millió eurós projekt, aminek része egy csúcstechnológiás, 45 perces „magával ragadó műsor”, komoly ellenállásba ütközött: az ellenzők tiszteletlenségnek minősítették az áldozatokkal és a családjaikkal szemben.

Az egyik oldalon a 90 millió eurós Hommage aux Héros (Tisztelgés a hősök előtt) projekt támogatói állnak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ez történelmileg pontos és megfelelő tisztelgés lesz. Dühös helyiek és a veteránok családjai „D-day Land”-nek nevezték a projektet, azzal vádolva a mögötte álló üzletembereket, hogy az európai történelem egyik legvéresebb eseményét pénztermelő turisztikai attrakcióvá silányították.

photo_camera Fotó: US Army/AFP

Kontra

„Egy »szenzációs show« »wow-faktoráról« beszélnek, ami Normandia strandjai és temetői közelében játszódik, ez alapvetően erkölcstelennek és illetlennek tűnik. A történelem ilyen kommercializálásának etikai elve rendkívül megdöbbentő” – mondta a Guardiannek tervekről az ellenállást vezető Bertrand Legendre volt sorbonne-i professzor és regényíró. Legendre petícióját 700 ember írta alá, köztük történészek és normandiai veteránok rokonai.

Egy 98 éves amerikai veterán, Charles Norman Shay, aki részt vett a partraszállás első hullámában az Omaha tengerparton, és most Normandiában él, áldását adta a projektre mint „megfelelő” tisztelgés az elesettek előtt, de a 97 éves Léon Gautier, a partraszállásban részt vevő 177 francia katona közül az utolsó élő veterán ellenzi azt.

Pro

Régis Lefebvre, a projekt mögött álló egyik ember nem ért egyet: „Az események történetét nagy történelmi szigorral szeretnénk közvetíteni a mai technológia segítségével, hogy a legtöbb ember számára érdekes legyen. Ez ilyen egyszerű. Ez nem egy vidámpark, és soha nem neveztük D-day Landnek. Ezt a nevet ellenfeleink használták. Ami a pénzszerzést illeti, ki alapít komolyan egy vállalkozást, hogy pénzt veszítsen? Angliában ezt értik az emberek.”

A nyilvános tervezési egyeztetés október 7-ig tart. Ha az attrakciót jóváhagyják, 75 hektáros területen építik fel Carentan-les-Marais-ban. A támogatói remélik, hogy 2025-ben nyílik meg, és évi 600 ezer látogatót vonz majd, akik akár egyenként 28 eurót is fizethetnek a jegyekért.

Lefebvre-t a korábbi védelmi miniszter, Hervé Morin, a normandiai regionális tanács elnöke támogatja, és azt állítja, hogy az oktatási felügyelőség, a helyi polgármester és a hivatalos francia emlékszövetség is támogatja a magánbefektetésből finanszírozott projektet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.