Mégsem lövi ki Hold körüli rakétáját a NASA

űrkutatás
2022 augusztus 29., 14:10
comments 3

Történelmi pillanatra készült a NASA hétfőn, ugyanis úgy volt, hogy az új, Artemis nevű Hold-programjának első missziójaként kilőnek egy, a Hold körül keringő űrhajót, az Oriont. A kilövést viszont az utolsó pillanatban törölték, mert a hordozórakéta egyik hajtóművével gondok akadtak.

50 éve ez lett volna az első alkalom, hogy olyan űrhajót tesztelt volna a NASA, ami képes embereket a Holdra szállítani. A kilövést a NASA szeptember 2-ra tolta.

link Forrás

A NASA mérnökei az utolsó pillanatig dolgoztak rajta, hogy elhárítsák a hibát. Erre két órájuk lett volna, viszont kifutottak az időből, így inkább törölték a kilövést. Nagyon sok ember őszinte sajnálatára, ugyanis több százezer ember utazott a floridai Kennedy űrközpont közelébe, hogy megnézhesse a kilövést.

A NASA Space Launch System (SLS) nevű rakétája az Orion nevű űrhajót vitte volna a terv szerint a világűrbe. A jövőben a tervek szerint ez az űrhajó viszi majd az űrhajósokat a Hold körüli pályára állítani tervezett űrállomásra. Egyelőre viszont emberek nem utaztak volna az Orionon, csak babák, akikkel tesztelték volna, hogy biztonságos-e a kilövés.

photo_camera Sokan a tengerparton várták a kilövést. Fotó: MARCO BELLO/AFP

A próbababák mellett magyar műszerek is utaznának az Orionon, az űrhajó dózismérőit ugyanis az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá tartozó Energiatudományi Kutatóközpont tervezte. A magyar kutatók dózismérői a kozmikus sugárzási térről közölnek majd a tervek szerint kulcsfontosságú adatokat az űrállomás és a tervezett holdbázis létrehozásához. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.