Műszaki hiba miatt lerobbant a Prince of Wales brit repülőgép-hordozó

hadsereg
2022 augusztus 29., 18:32

Műszaki meghibásodás miatt röviddel az indulása után lelassult a Prince of Wales brit repülőgép-hordozó haladása.

A brit haditengerészet 65 ezer tonnás büszkesége szombaton hagyta el Portsmouth-ban található bázisát, hogy az Egyesült Államok partvidéke felé hajózzon egy hadgyakorlatra, de a 3 milliárd font értékű hadihajó műszaki hibája már a Wight-szigetnél nyilvánvalóvá vált.

A hadihajó délután a Wight-sziget délkeleti részén Stokes Bay felé haladt, ahol a part menti sekélyebb vizekben a búvárok könnyebben tudják megvizsgálni a keletkezett kárt.

A repülőgép-hordozó indulását így is péntekről szombatra kellett halasztani műszaki okok miatt, amikről nem tudni, hogy kapcsolatban állnak-e a most történt meghibásodással.

A Prince of Wales elhagyja Liverpool kikötőjét 2020. március 6-án.
photo_camera A Prince of Wales elhagyja Liverpool kikötőjét 2020. március 6-án. Fotó: Paul Ellis/AFP

A Navy Lookout haditengerészeti szakportál szerint a jobboldali hajtóműcsavar-tengelyével voltak gondok, bár a védelmi tárca eddig nem kommentálta a történteket. A szakemberek szerint ha a problémát nem tudják megoldani, a hajónak a skóciai Rosyth szárazdokkjába kell betérnie, mégpedig hónapokkal a 2023-ban tervezett műszaki vizsgálat előtt.

A hadihajót ünnepélyes, zenével kísért ceremónia keretében búcsúztatták szombat délután Portsmouthban. A NATO zászlóshajójaként szolgáló Prince of Wales éppen az amerikai tengerészgyalogság és az amerikai meg kanadai haditengerészet egységeinek részvételével zajló hadgyakorlatra tartana, amin a tervek szerint a rövid úton felszálló és helyben leszálló F-35B Lightning típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket is bevetnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.