Soha nem dolgozott még annyi magyar Ausztriában, mint idén nyáron

gazdaság
2022 augusztus 29., 06:58
comments 4

Történelmi rekordot döntött júliusban az Ausztriában dolgozó magyarok száma, a nyár közepén 114 448 magyar dolgozott a szomszédban, 980 fővel több, mint egy hónappal korábban - írja az osztrák társadalombiztosító adatai alapján a Privátbankár. Ez a növekedés is kiemelkedő, a magyarok számánál ugyanis csak az ukrán munkavállalók létszáma nőtt nagyobb mértékben, 1147 fővel, miközben a külföldi munkavállalók összlétszáma még csökkent is júliusban.

Az elmúlt egy évben 7894 magyar állt munkába Ausztriában a társadalombiztosító adatai szerint. A kint dolgozó magyarok száma a koronavírus-járvány előtt is folyamatosan nőtt, a lezárások azonban megakasztották ezt a trendet. Most viszont ismét beindult a növekedés, bár nem tudni, egy újabb őszi járványhullám milyen hatással lehet erre. A legtöbb magyar a nyári és téli idegenforgalmi szezonban dolgozik Ausztriában.

Az adatok alapján viszont lehet, hogy idővel az ázsiai országokból és Ukrajnából érkező munkavállalók kiszorítják a magyar és más kelet EU tagállamokból érkező dolgozókat. Míg ugyanis az ázsiai és ukrán dolgozók száma 1988 fővel nőtt júliusban, az összes kelet-közép-európai tagországból 1252 fővel kevesebben voltak az országban. Ukrajnából az elmúlt egy évben 5904-en kezdtek Ausztriában dolgozni, ezzel 12 800-ra nőtt az ott dolgozó ukránok száma.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.