Több tucat ember ellen emeltek vádat a kínai hatóságok egy étteremben történt brutális támadás miatt

külföld
2022 augusztus 29., 14:35
comments 4

28 ember ellen emeltek vádat és nyolc rendőrtisztet vettek őrizetbe a hatóságok, miután a nyár elején nők csoportja ellen elkövetett brutális támadás sokkolta Kínát, széles körű felháborodást keltve, írja a CNN.

Tangsan városában támadtak rá az étteremben falatozó nőkre.
photo_camera Tangsan városában támadtak rá az étteremben falatozó nőkre. Fotó: CNN - screenshot

Az északkeleti Tangsan városában június 10-én hajnalban egy barbecue étteremben történt támadásban egy csoport férfi többször megrúgott és megütött egy nőt és három barátnőjét, miután a nő visszautasította egyikük közeledését.
A támadásról készült térfigyelő kamerás felvételek - amelyeken a nőt a hajánál fogva rángatják, üvegekkel és székekkel ütik, majd többször fejbe rúgják - felháborodást váltottak ki Kínában. Rengetegen követelték a támadók megbüntetését és a rendőrség felelősségre vonását, akiket azzal vádoltak, hogy nem reagáltak időben.

Hétfőn Hopej tartomány - ahol Tangsan található - népi ügyészsége közleményben tudatta, hogy az ügyben történt feljelentés óta 28 ember ellen indult eljárás, köztük a hét férfi ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a támadásban.

Az ügyészek a 28 főt 2012 óta egy sor bűncselekmény elkövetésével vádolják, köztük mások jogellenes fogva tartásával, szándékos testi sértéssel, kaszinók megnyitásával és rablással.

A nők közül ketten „másodfokú, könnyű sérüléseket” szenvedtek, és július 1-jén kiengedték őket a kórházból, míg a másik kettő „könnyű sérüléseket” szenvedett az ügyészek szerint.

Közben nyolc rendőrt és tisztet vettek őrizetbe korrupció gyanúja és a banda védelme miatt, közölte a Hopej Tartományi Fegyelmi Ellenőrzési és Felügyeleti Bizottság hétfői közleményében.

A közlemény szerint hatalommal való visszaéléssel, törvénysértéssel és vesztegetéssel vádolják őket.

A hatóságok igyekeztek eloszlatni az ügy körül régóta keringő pletykákat is: a hopeji ügyészség szerint hamisak voltak azok az állítások, amelyek szerint a nők közül néhányat szexuálisan bántalmaztak vagy járművekkel ütöttek volna el az étterem melletti sikátorban.

A támadás után a rendőrség szűkszavú közleményben közölte, hogy a nők közül kettőt kórházba szállítottak, és stabil állapotban vannak, míg a másik kettő könnyebb sérüléseket szenvedett.

A következő napokban a rendőrség és a kórházi tisztviselők többszöri cáfolata ellenére kitartóan terjedtek az interneten azok a pletykák, amelyek szerint néhány áldozat sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogyan azt a hatóságok állították.
Egyesek szerint a térfigyelő kamera csak részben rögzítette a támadást, ami a kamera látószögén kívül folytatódott, de ezt a CNN független forrásból nem tudta megerősíteni.

A támadás óta az áldozatok egyike sem nyilatkozott, ahogy barátaik és családtagjaik sem.

Hétfőn a CCTV állami televízió olyan felvételt tett közzé, amin a csatorna szerint az egyik áldozat szerepel, akit arra kértek, magyarázza el, mi történt a sikátorban.

„Több férfi megvert minket. A verés után azt mondták, ne hívjuk a rendőrséget és ne kérjünk senkitől segítséget, különben megölnek minket. Ezután elmenekültek” - mondta a nő, akinek a hangját megváltoztatták, személyazonosságát pedig eltitkolták. Tagadta, hogy bármilyen járművel elgázolták volna.
A CCTV felvételén egy rendőr, aki részt vett az ügy felderítésében, szintén tagadta a térfigyelő kamera látószögén kívüli verésről szóló pletykákat, hozzátéve, hogy a gyanúsítottak körülbelül 1 perc 41 másodpercig tartózkodtak a sikátorban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.