Megrohamozták az iraki elnöki palotát, többen meghaltak

külföld
2022 augusztus 30., 04:26

Legalább 15 ember meghalt Bagdadban az éjszaka folyamán az iraki biztonsági erők és egy befolyásos síita hitszónok támogatói közötti összecsapásokban - írja a BBC. Tisztviselők szerint több tucatnyian megsérültek, miután Muktada asz-Szadrhoz hű tüntetők megrohanták az elnöki palotát. Az erőszak azután robbant ki, hogy Sadr bejelentette, visszavonul a politikától.

photo_camera Fotó: ASAAD NIAZI/AFP

Irak ideiglenes miniszterelnöke nyugalomra szólított fel, a hadsereg pedig országos kijárási tilalmat hirdetett a több más városban zajló zavargások miatt. Az ország déli részén több síita többségű tartományban is hasonló zavargások törtek ki.

Az ENSZ iraki missziója is arra kérte a tüntetőket, hogy hagyják el az épületeket, emellett felszólította asz-Szadr támogatóit, hogy „óvakodjanak az olyan cselekedetektől, amik események megállíthatatlan láncolatát indítanák el”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.