Nemcsak ingyen kell odaadniuk az önkormányzatoknak a víziközműveiket az államnak, még az átállást is fizetniük kell

augusztus 30., kedd 12:38
12

Lényegében saját államosításukat kell megszervezniük azoknak a víziközmű-társulásoknak, amelyekről kénytelenek lemondani a tulajdonos önkormányzatok - írja a Népszava egy, a lapohoz eljutott dokumentum alapján.

Tűzcsapra szerelt ivókút Budapesten, a Szomory Dezső téren 2015. szeptember 12-én Fotó: Bodnár Boglárka/MTI

Egy integrációs program keretében azok az önkormányzatok, amelyeknek csődközelbe került a víziközműve, ingyen átadhatják azokat az államnak, így megszabadulnának az ellátási kötelezettségtől, ehhez azonban az átállás teljes folyamatát az önkormányzati társulások által létrehozott. Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) költségvetéséből kell finanszírozni. Az állam nem engedi el az önkormányzatok szolgáltatóval szembeni adósságát, azt a településeknek a vagyon átadása után „más forrásból kell kifizetni.” A becslés szerint legalább 20 önkormányzat kényszerülhet arra, hogy lemondjon a víziközműveiről.

Erről szeptember 20-ig dönteniük kell, a teljes átállásra pedig november 1-ig kaptak időt, ám ez a lapnak megszólaló egyik önkormányzati szakértő szerint lehetetlen, ugyanis az államnak nincs ehhez megfelelő apparátusa.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt