A Gazprom teljesen leállította a gázáramlást az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül

energia
2022 augusztus 31., 06:44

Nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok – közölte a Kommerszant orosz gazdasági lap a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG adataira hivatkozva.

Az Északi Áramlat 1 balti-tengeri vezetékei
photo_camera Illusztráció: Stefan Sauer/dpa via AFP

A megfigyelési adatok szerint közép-európai idő szerint hajnali 1 óra után a szállítás 14 437 484 kilowattóráról 10 ezer kilowattórára, 6 óra után pedig 0-ra csökkent.

Az előzetes tájékoztatás szerint augusztus 31-én közép-európai idő szerint 3 órától szeptember 3-án moszkvai idő szerint 3 óráig nem lesz gázszállítás a vezetéken keresztül. A javítási munkálatok befejezése után a gázszivattyúzás a vezetéken keresztül napi 33 millió köbméteres szinten áll helyre.

A múlt héten – egyebek között a gázvezeték közelgő leállásának hatására – a gáz ára Európában elérte az 1000 m3-enkénti 3000 dollárt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.