A Mississippi állambeli Jacksonban nincs ivóvíz, és nem tudják mivel leöblíteni még a vécéket sem

külföld
2022 augusztus 31., 04:50
comments 1

Az esőzések és az áradások miatt szükségállapotot hirdettek a Mississippi állambeli Jacksonban, ahol a lakossághoz „határozatlan ideig” nem jut megbízható csapvíz. A városban az elmúlt egy hónapban a hivatalos ajánlások szerint már eddig is fel kellett forralni a csapvizet. Az iskolák, éttermek és üzletek ideiglenesen bezártak.

Az újabb problémák most hétvégén kezdődtek, amikor a heves esőzések miatt betört a víz a város víztisztító telepére, ahol naponta több mint 190 millió liter vizet dolgoznak fel.

Mivel a víznyomás az egész rendszerben csökkent, nem tudják garantálni a folyóvizet, emiatt a város és az állam a lakossághoz most palackozott ivóvizet, valamint tartálykocsikon keresztül olyan vizet juttat, amivel le tudják húzni a vécéket.

Kedden délután Jackson polgármestere, Chokwe Antar Lumumba azt mondta, hogy a „nagyon sérülékeny” telep nem állítja le a vízellátást, de még időre van szükségük a víz megfelelő tisztításához. Hozzátette, hogy a meghibásodást „az évtizedek óta elmaradt karbantartás miatt felhalmozódott problémák” okozták. Szerinte nem az volt a kérdés, hogy a rendszer meghibásodik-e, hanem hogy mikor.

Mississippi kormányzója, Tate Reeves hétfő este közölte, hogy a város határozatlan időre „megbízható folyóvíz nélkül marad”, mivel az erőmű főmotorjai és a tartalék szivattyúk is meghibásodtak. „Ez azt jelenti, hogy a város nem tud elég vizet termelni a tűzoltáshoz, a vécék megbízható öblítéséhez és más szükségletek kielégítéséhez” – mondta.

A helyi sajtó szerint a válaszlépések miatt vita alakult ki a republikánus Reeves és a demokrata Lumumba között. Lumumba szerint Reeves nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy a Jacksonban élők otthonaiba fel nem dolgozott víz folyik, szerinte „nem ment ki tisztítatlan víz”.

Szakértők szerint a klímaváltozás egyre több olyan szélsőséges időjárási eseményt idéz elő, ami hasonló helyzeteket okozhat, mint ami most történt Jacksonban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.