Több intézmény is búcsút inthet az iskolatejnek, az állam nem ad elegendő támogatást

belföld
2022 augusztus 31., 08:58
comments 6

Nem kap elegendő állami támogatást, ezért nem szállít iskolatejet szeptembertől a Naszálytej Zrt. és a Happy Tejtermék Kft., tudta meg a Telex. Ezzel szemben az Agrárminisztériumtól kapott közleményben az áll, hogy "az iskolatej program folytatódik a következő tanévben is, lesz rá elegendő forrás".

photo_camera Nincs többé iskolatejjel seftelés a szünetekben! Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Csömörön több általános iskolában és két óvodában is búcsút inthetnek az iskolatejnek: a beszállító Naszálytej Zrt. felmondta az iskola- és óvoda fenntartókkal a szerződéseit, mivel a kormány nem ad elegendő támogatást.

Ha az állam nem vállalja tovább a támogatást, az is lehet, hogy a válság miatt amúgy is megtépázott önkormányzatoknak kéne pótolniuk. Arról még egyelőre nem tudni, hogy más cég tudja-e biztosítani a hoppon maradt iskolák tejszállítását.

"Az óvoda- és iskolatej program az iskolakezdésig nem tud elindulni - az állami jóváhagyás hiánya végett" - írta a Telex kérdésére a Tálosi Tamás, a Happy Tejtermék Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte ha meg is kapják a hozzájárulást, akkor sem biztos, hogy áremelés nélkül el tudnák vállalni a szállítást. Túl bizonytalan a gazdasági helyzet, állítja.Az Agrárminisztérium az ügyben annyit közölt, hogy nem szűnik meg az iskolatej program, a kormány biztosítja a forrásokat. Amikor arról kérdeztek, hogy a Naszálytej Zrt. valóban azért áll-e le, mert a kormány nem biztosítja a forrásokat, azt írták, hogy "a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről".

A cégek válaszaiból azonban az derül ki, hogy a Magyar Államkincstár a nyáron nem hosszabbította meg a szerződésüket, és nem kapnak elég állami támogatást.

Magyarországon 2004 óta működik az EU és a magyar állam által finanszírozott iskolatej program. Ennek célja, hogy a gyerekek ingyen kaphassanak tejet, és népszerűsítsék a diákok körében a tejtermékek fogyasztását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.