Kanadában olyan elektromos vonatot terveznek, ami ezer kilométer/órás sebességre is képes lenne

közlekedés
2022 szeptember 02., 10:41
comments 24

A FluxJet névre hallgató extra sebes vonat terveit egy kanadai vállalat, a TransPod mutatta be, állításuk szerint az utazás ezzel kevesebbe kerülne, mint egy repülőjegy. Úgy fogalmaztak, hogy a FluxJet egyfajta repülőgép-vonat hibrid lenne.

photo_camera Fotó: TransPod

A bejelentés szerint a FluxJet egy védett csővezetékben fut majd ultragyors sebességgel, méghozzá egy úttörő technológia, a „veillance fluxus” segítségével. A vonat vagonjai/fülkéi/kocsijai vákuumcsövekben lebegnek majd, elvileg ez teszi lehetővé számukra a lehetetlen sebességű közlekedést.

A becslések szerint 18 milliárd dolláros projekt első szakasza a kanadai Calgaryt és Edmontont fogja összekötni. Ez alapesetben egy 300 kilométeres és háromórás autóút, amit a FluxJet 45 perc alatt tenne meg. Ezek szerint nem haladna folyamatosan ezer kilométer/órával.

A tervek szerint a két kanadai várost összekötő szakaszt 2023 végén kezdik építeni, és 2027-re készülhetnek el vele. A vonatok egyszerre 54 utast és 10 tonna rakományt tudnak majd szállítani, és kétpercenként indulnának.

A TransPod szerint a FluxJetnek köszönhetően ezzel mérséklődik majd az autópálya-forgalom miatti szén-dioxid kibocsátás. Egyben azt is bejelentették, hogy a FluxJetre a jegy 44 százalékkal lesz olcsóbb, mintha repülővel utaznánk. (CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.