Szentendre nem akar világűr-politikai tanácsadókat

űr
2022 szeptember 02., 10:02
comments 30

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) megkereste a szentendrei önkormányzatot, hogy írassák be az ott dolgozókat világűr-politikai tanácsadó szakirányú továbbképzésre, de a 24.hu cikke szerint a városvezetés úgy döntött, egyetlen önkormányzati alkalmazott sem vesz részt a világűr-politikai tanácsadó képzésen.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitója után sajtótájékoztatót tart Budapesten a Hotel Hiltonban 2021. november 1-én.
photo_camera Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa 2021. november 1-jén Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A szentendrei önkormányzatot levélben kereste meg az NKE, amiben tájékoztatták őket, hogy világűrpolitikai tanácsadó szakirányú továbbképzést indítanak, melynek „célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a világűr emberi felhasználásának jogi, politikai és gazdasági aspektusaival”. A hallgatók „űrjogot, űrgazdaságtant, releváns biztonság- és védelempolitikai ismereteket” is tanulhatnak.

A szentendrei önkormányzat erről szóló közleményében úgy fogalmazott, hogy „azok a szentendreiek, akiket a világűrrel kapcsolatos problémák foglalkoztatnak, az önkormányzatnál sajnos nem tudnak segítséget kapni. Bár feltehetően az igény sem lesz igazán nagy az ilyen jellegű problémák megoldása iránt, hiszen az általános áremelkedés és a növekvő rezsiterhek mellett a szentendrei polgároknak egészen más, húsba vágóbb gondjaik vannak.” Az NKE egyébként feltehetően azért ajánlotta a képzést az önkormányzat figyelmébe, mert az önkormányzati törvény értelmében minden önkormányzat köteles munkatársait az NKE valamelyik képzésére beiskolázni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.