Nukleáris energiát ajánlott fel Ukrajna Németországnak

külföld
2022 szeptember 03., 13:30

"Ukrajna jelenleg Moldovába, Romániába, Szlovákiába és Lengyelországba exportál áramot. De készen állunk, hogy kibővítsük a szállítást Németországra is" - mondta az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal.

photo_camera Denisz Smiha Fotó: MICHAEL BUHOLZER/AFP

A kérdést Smihal hétvégi berlini látogatásakor tárgyalják többek között Olaf Scholz kancellárral.

Smihal szerint mindkét félnek megérné az üzlet: "Az EU több energiát kapna, mi pedig külföldi valutát". Az orosz invázió kezdete óta csökkent az áramfogyasztás Ukrajnában a tömeges menekültek kivándorlása és a gazdasági visszaesés miatt.

Németország a múlt héten jelentette be, hogy gáztárolóik készen állnak a télre, és most tervezik bevezetni harmadik energiatakarékossági segélycsomagjukat. Mindemellett azonban nem jönne rosszul a pluszenergia, a Németországba érkező orosz gázcsapokat elzárták, a szombati újraindítási határidőt Oroszország a turbinák meghibásodására hivatkozva tovább húzta. (DW)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.