A Magyar Sakkszövetség elnöke szerint ha román zászló alatt játszik is, Rapport Richárd akkor is magyar marad

játék
2022 szeptember 04., 18:23
comments 17

„Hivatalos! Rapport Richárd a mai naptól Romániáért fog játszani! Üdvözlünk a csapatunkban!” – írta angolul a Twitterre a Román Sakkszövetség.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke a szövetség Facebook-oldalán közölte, hogy szombat éjszaka, a román szövetséggel egy időben kaptak egy emailt a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), miszerint „a szervezet tanácsa elutasította a Rapport Richárd zászlóváltásával kapcsolatos ellentmondásunkat, arra hivatkozva, hogy a román beadvány formálisan megfelelt a jelenlegi szabályoknak”. Ezzel egyidejűleg egy eseti bizottság felállításáról is döntött a FIDE, ami a zászlóváltási szabályok megváltoztatására vonatkozó magyar indítványt fogja megvizsgálni – írja.

Szabó László azt írja: „Jogilag hibásnak, sportszakmailag károsnak tartom az elutasítást, aminek rendkívül rossz üzenete van a világ fiatal sakkozói számára. Megvizsgáljuk, milyen jogi lehetőségeink vannak még, öröm az ürömben, hogy a jelek szerint a FIDE összekapta magát, és kész áttekinteni a jelenlegi zászlóváltásra vonatkozó szabályát, amely szerint elég egy lakásbérleti szerződés abban országban, melynek színeiben a sportoló játszani akar. Ez tarthatatlan, ezért azt javasoltuk, hogy legalább egy év állampolgárság kelljen ahhoz, hogy valaki egy másik ország sakkozója lehessen. Itt tartunk most, vizsgáljuk, hogyan tovább.”

A már román színekben versenyző Rapport Richárd a wijki sakkbajnokságon 2022. január 29-én.
photo_camera A román Rapport Richárd a wijki sakkbajnokságon január 22-én. Fotó: Olaf Kraak/AFP

Szabó László végezetül kiemelte:

„Rapport Richárd magyar ember, magyar állampolgár, magyar sakkbajnok, sakkolimpiai ezüstérmes. Büszkék vagyunk az eredményeire, magyarként tekintünk rá, ha román zászló alatt játszik is, ő magyar marad.”

A 26 éves Rapport a világranglista 23. helyén áll 2754 Élő-ponttal, és a július 4-én zárult sakkvilágbajnok-jelöltek 8 fős madridi tornáján a 8. helyen zárt 1 győzelemmel, 9 döntetlennel és 4 vereséggel.

A román szövetség májusban indította el az átigazolási eljárást Rapport Richárd és felesége, a szerb Jovana Rapport ügyében, aki már román színekben ült asztalhoz a női Európa-bajnokságon.

Akkor Vlad Ardeleanu, a szövetség elnöke azt írta: megtiszteltetés és öröm számukra, hogy egy olyan kiváló sakkozó, mint Rapport Richárd, aki akkor még a világranglista 5. helyét foglalta el, Romániát képviselheti. Azt írta, mielőbb integrálni akarják a román csapatba, hogy együtt kiváló eredményeket érjenek el. Ardeleanu közölte azt is, hogy továbbra is jó szakmai viszonyt akarnak ápolni a magyar és a szerb szövetséggel.

photo_camera Illusztráció: Justine Bonnery/Hans Lucas via AFP

Az MSSZ korábban tiltakozott Rapport Richárd „zászlóváltása” ellen, mondván, mindent megtesznek, hogy a nagymester a jövőben is magyar színekben versenyezzen.

Sajtóértesülések szerint a 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak, aminek hála lehetősége nyílna arra, hogy a következő években valós esélye legyen a világbajnoki cím elnyerésére. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.