Németországban elhalasztják az atomerőművek bezárását

külföld
szeptember 5., 17:37
comments 9

Az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében az év vége helyett csak 2023 áprilisában zárják be a két utolsó atomerőművet Németországban. Az egyik a bajorországi Isar 2, a msáik pedig a Baden-Württembergben működő Neckarwestheim.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter a villamosenergia-átviteli hálózatot üzemeltető vállalatok vezetőivel az úgynevezett ellátási terheléspróba eredményeiről tartott tájékoztatóján elmondta, hogy nagyon magas szintű az ellátásbiztonság, amit az is mutat, hogy Németország energiaexportőr. Habeck egyébkén a Zöldek politikusa, akik eleve az atomenergia ellen szerveződő mozgalmakból nőttek ki.

photo_camera A Greenpeace aktivistái tüntetnek Robert Habeck döntése ellen Berlinben Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

Az utóbbi hónapok piaci és időjárási fejleményei alapján viszont nem lehet kizárni, hogy télen vészhelyzet keletkezik, ezért elővigyázatosságból a még működő három atomerőmű közül csak egyet állítanak le az idei év végén, és kettőt készenléti üzemmódban tartanak tavaszig. Azonban 2023 áprilisában Németország végleg szakít a nukleáris energiára építő áramtermeléssel, új fűtőelemeket már nem rendelnek és a két utolsó erőművet is leállítják - mondta Habeck. (SZ/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt