Halára ítéltek két LMBTQ-aktivistát Iránban

külföld
2022 szeptember 06., 09:49
comments 2

Bűnösnek találták és halára ítélték a 31 éves Zahra Seddiqi Hamedanit és a 24 éves Elham Choubdart Iránban. A Hengaw Emberi Jogi Szervezet jelentése szerint homoszexualitás népszerűsítésével, a kereszténység népszerűsítésével és az iszlám köztársasággal szemben álló médiumokkal való kapcsolattartással vádolták őket.

photo_camera Seddiqi Hamedani Fotó: TWITTER/1500TASVIR

Az iráni ügyészség később megerősítette az ítéleteket, de azt mondta, hogy azok emberkereskedelemmel kapcsolatosak, nincs közük az aktivista tevékenységükhöz.

„A kibertérben megjelent hírekkel és a terjesztett pletykákkal ellentétben a két személyt azzal vádolták, hogy nőket és fiatal lányokat csempésztek az ország egyik régiójából a másikba" - írja az Mizan hírportál.

Az Amnesty International korábban azt írta, hogy Seddiqi Hamedanit „kizárólag valós vagy vélt szexuális irányultsága és nemi identitása, valamint a közösségi médiában közzétett, az LMBTQ-jogok védelmében tett bejegyzései és nyilatkozatai miatt" vették őrizetbe. A jelentés szerint 2021 októberében tartóztatta le őt az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC), amikor megpróbált átkelni Törökországba, hogy menedékjogot kérjen.

Idén januárban Hamedanit Urmiában, Nyugat-Azerbajdzsán legnagyobb városában bíróság elé állították, többek között a homoszexualitás népszerűsítése, az ellenséges médiával való kommunikáció és a kereszténység népszerűsítése miatt.

Az iráni törvények szerint az azonos neműek szexuális viselkedése bűncselekménynek számít, a büntetési tételek a korbácsolástól a halálbüntetésig terjednek. A kereszténység népszerűsítésével azért vádolták meg, mert néhány évvel ezelőtt keresztes nyakláncot viselt, és egy házi templomba járt Iránban - tette hozzá az Amnesty.

Mielőtt megpróbálta elhagyni Iránt, Seddiqi Hamedani felvett egy videót, amiben azt mondta: „Szeretném, ha tudnátok, mekkora nyomást kell elviselnünk nekünk, LMBTQ-embereknek. Az életünket kockáztatjuk az érzelmeinkért, de meg fogjuk találni az igazi önmagunkat... Remélem, eljön a nap, amikor mindannyian szabadon élhetünk az országunkban. Én most a szabadság felé utazom. Ha nem érem el, akkor is az életemet adtam ezért az ügyért."

A németországi székhelyű Iráni Leszbikus és Transznemű Hálózat (6-Rang) szintén megerősítette a két aktivista halálos ítéletét, és felszólította a külföldi kormányokat, hogy gyakoroljanak nyomást Iránra a szabadon bocsátásuk érdekében.

„Ez az első alkalom, hogy egy nőt szexuális irányultsága miatt halálra ítéltek Iránban" - mondta Shadi Amin szóvivő az AFP hírügynökségnek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.