A királynő felkérte Liz Trusst, így már hivatalosan is ő a brit miniszterelnök

külföld
szeptember 6., 12:55
comments 6
photo_camera Fotó: JANE BARLOW/AFP

II. Erzsébet a skóciai Balmoral kastélyában felkérte kormányalakításra a toryk hozzá ellátogató vezetőjét, Liz Truss eddigi külügyminisztert, aki ezzel formálisan is Nagy-Britannia miniszterelnöke lett. Ebben a szerepben ő a harmadik nő Margaret Thatcher és Theresa May után, vagyis a történelem összes eddigi brit miniszterelnöknője konzervatív volt.

A 70 éve uralkodó Erzsébet 14. alkalommal csinálta végig a szertartást. 15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt, de Winston Churchill már hivatalban volt, amikor trónra lépett.

photo_camera Elizabeth Lizre vár Fotó: JANE BARLOW/AFP

Truss Twitterének bióját szinte azonnal át is írták, miután most lett belőle tényleges miniszterelnök.

Liz Truss már távozott is a kastélyból, de még sűrű munkanap vár rá délután. Ki kell ugyanis neveznie a kabinetminisztereket, hogy szerdán reggel megtarthassa az első kormányülést. Ezen a BBC szerint az első számú napirendi pont a lakosság rezsiügyi megsegítése lesz.

Az, hogy a hivatalba lépő miniszterelnök és az uralkodó formális találkozóján mi hangzik el, mindig is titkolták. Videófelvétel sem készül, csak fotók, így a brit sajtó most ezek alapján próbál következtetni a 96 éves Erzsébet egészségi állapotára. A fotókon bottal jár, meleg kardigánt visel az égő kandalló mellett, de az nem egyértelmű, mennyire mozog akadálytalanul.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt