Az ember, aki nem fél Vlagyimir Putyintól, megint meglepett mindenkit, de hogy pontosan mit akar, még senki sem érti

külföld
2022 szeptember 07., 04:01
comments 2

Váratlan felvetésekkel állt elő szeptember 1-jén, a 2022/23-as politikai évad kezdetén tartott parlamenti beszédében Kaszim-Zsomart Tokajev. A kazah elnök a reformok szükségessége mellett érvelve hosszan sorolta az országa által az év eleji krízis óta elért gazdasági-politikai vívmányokat, majd mondandója végén sorsfordító konkrétumokkal állt elő.

Egyebek közt bejelentette: előrehozott választásokat kezdeményez az elnöki pozíciót és az országgyűlés összetételét illetően is. Előbbire már idén ősszel sort keríthetnek 2024 helyett, utóbbit 2025 helyett 2023-ban tartanák meg. Még izgalmasabb, hogy amennyiben Tokajev kezdeményezése átmegy – különös lenne, ha nem menne –, akkor elnököt 7 évre választanának a jövőben, és egyáltalán nem ismételhetne, azaz nem lenne újraválasztható.

photo_camera Kaszim-Zsomart Tokajev államfő beszédet mond a kazah parlamentben 2022. szeptember 1-jén Fotó: HANDOUT/AFP

Az elemzők a beszéd elhangzása óta törik a fejüket, hogy az elnöknek pontosan mik is voltak a szándékai. A cél továbbra is hatalmának megszilárdítása lehet, ebben nincs vita, de hogy ezt technikailag miként valósítaná meg, nem egyértelmű. Azért sem, mert nem világos, hogy a szükséges alkotmánymódosítást mikor abszolválnák.

Kazahsztánban ebben az évben már volt egy alkotmánymódosító népszavazás – ennek tényleges oka az volt, hogy felmérjék, a válság után az országos adminisztráció ura-e a helyzetnek annyira, hogy képes legyen megszervezni egy effajta eseményt zökkenőmentesen –, ám akkor még szó sem volt ilyen típusú és horderejű korrekciókról.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.