Napokon belül megérkezhetnek az új koronavírus elleni vakcinák

járvány
2022 szeptember 07., 10:41

Magyarországra még a héten megérkezhet a Covid-19 elleni új kétkomponensű oltás - tudta meg a Népszava kedden Takács Pétertől az egészségügyért felelős államtitkártól.

Ez a vakcina védelmet nyújt az eredeti vadvírus és az Omicron BA.1-es mutációja ellen is. A megerősítő oltások beadása – úgy tudjuk - már a jövő héten elkezdődhet az oltópontokon. Valószínűleg először a kockázati csoportba tartozók kérhetik a kétkomponensű oltást. Az első szállítmányokkal még csak néhány százezer adag érkezik az országba. Nagyobb mennyiség januárra várható. A Pfizer és a Moderna által gyártott oltóanyagból is érkezik szállítmány az uniós közös beszerzés keretében - írta a Népszava.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az államtitkár szerint azok is megkaphatják ezt a megerősítő adagot, akiknek már van négy oltásuk. Ez a vakcina alapimmunizálásra nem használható, azaz csak azoknak adható, akiknek már van legalább két oltásuk. Ugyanis kevesebb oltóanyagot tartalmaz, mint az elsődleges sorozat, ezért csak ez nem lenne elegendő a megfelelő védelem kiváltásához, ha valakit még soha nem oltottak be Covid-19 ellen.

Amúgy a hivatalos számok alapján azt lehet mondani, hogy tovább javult a járványhelyzet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.