Eddig több százezer ukrán állampolgárt deportálhattak Oroszországba, sokukról semmit nem tudni

háború
2022 szeptember 08., 06:58

Bizonyítékaink vannak arra, hogy az oroszok több százezer ukránt hallgattak ki, vettek őrizetbe és erőszakkal deportáltak Oroszországba „szűrési műveletek” címszóval, mindez az orosz vezetés tudtával történt - közölte az Egyesült Államok szerdán az Albániával közösen összehívott ülés után az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Oroszország azonnal fantazmagóriának nevezte a vádakat.

A Linda Thoomas-Greenfield által bemutatott ábra az orosz „szűrési műveletekről”.
photo_camera A Linda Thoomas-Greenfield által bemutatott ábra az orosz „szűrési műveletekről”. Fotó: MICHAEL M. SANTIAGO/Getty Images via AFP

A „szűrési műveletekbe” beleszámítanak azok, akik önként menekülnek el Ukrajnából, de azok is, akiket „szűrőpontokra” visznek erőszakkal, majd onnan Oroszországba. Ezeken a pontokon folyik a kihallgatás, az adataik begyűjtése, a motozás, de gyakori az is, hogy rángatják, kínozzák őket, majd fogolytáborba küldik őket, és nem kerülnek elő többé.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, különféle forrásokból - többek közt az orosz kormánytól - származó becslések alapján eddig az orosz hatóságok 900 ezer és 1,6 millió fő közti ukrán állampolgárt hallgattak ki, vettek őrizetbe és deportáltak Oroszország távoli, keleti részeibe.

A „szűrési műveleteknek” az ENSZ-nagykövet szerint az a célja, hogy azonosítsák azokat, akiket Oroszország nem tart eléggé szabálykövetőnek vagy ellenőrizhetőnek. Növekszik azoknak a megbízható bizonyítékoknak a száma, melyek szerint ezek az emberek „eltűnnek” vagy foglyok maradnak. Hozzátette, az egészet az orosz hatóságok koordinálják, sőt, listákat adnak ki további ukrán „szűrési célszemélyekről”.

A művelet alól a gyerekek sem kivételek, információik szerint legalább 1800 gyermeket vittek az oroszok által ellenőrzött ukrán területekről Oroszországba. Őket vagy a családjuktól szakították el vagy árvaházakból vittek el, és oroszoknak ajánlják őket fel örökbefogadásra.

Vaszilij Nebenzija, orosz ENSZ-nagykövet szerint csak próbálják besározni az országát, és ez csak egy regisztrációs folyamat. Ő azt mondta, több mint 3,7 millió ukrán - köztük 600 ezer gyerek - ment oroszok által ellenőrzött területekre vagy Oroszországba, de „nem tartják őket börtönökben.” Állítása szerint szabadon élhetnek és mozoghatnak.

Thomas-Greenfield azt mondta, számított rá, hogy Oroszország tagadni fogja a szűrési műveleteket, de nagyon egyszerűen lehetne bizonyítani, ki mond igazat. Azt mondta Nebenzijának, engedjék be az ENSZ-et, adjanak hozzáférést a független megfigyelők, az NGO-k számára, és a humanitárius segélynyújtókat is engedjék be. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.