ENSZ: A pandémia óta tízből kilenc ország visszacsúszott a várható élettartam és az oktatás terén

társadalom
2022 szeptember 08., 10:22
comments 1

Az ENSZ új jelentése szerint a világjárvány óta megbomlott az a fejlődés, amit évtizedek alatt ért el az emberiség a várható élettartam, az oktatás és a gazdasági jólét terén. Az elmúlt két évben tíz országból kilenc visszaesett az ENSZ emberi fejlettségi indexén, ennek legfőbb okai a Covid-19, az ukrajnai háború és az éghajlatváltozás hatásai. Az emberi fejlettségi indexet 1990-ben indították el, hogy a jólétet a GDP-n túlmutató módon mérjék.

photo_camera Fotó: JAKUB PORZYCKI/NurPhoto via AFP

Az index élén idén Svájc áll 84 éves várható élettartammal, 16,5 év átlagos iskolai végzettséggel és 66 000 dolláros (több mint 26 millió forint) átlagfizetéssel. A skála másik végén Dél-Szudán áll, ahol a várható élettartam 55 év, az emberek átlagosan csak 5,5 évet töltenek iskolában, és évente 768 dollárt keresnek (alig több mint 305 ezer forint).

Az indexben szereplő 191 ország többségében - különösen a várható élettartam tekintetében - a 2016-os fejlettségi szintre estek vissza a mutatók, ami véget vetett a a 30 éves növekvő tendenciának. Az Egyesült Államokban például a születéskor várható élettartam 2019 óta több mint két évvel csökkent. Más országokban a visszaesés sokkal nagyobb.

Tavaly volt az első alkalom, hogy a számítások kezdete óta összességében csökkent az index, és az idei eredmények megszilárdították ezt a negatív tendenciát. A friss index a 2021-es adatokon alapul, és Achim Steiner, az egyik szerző szerint a 2022-es kilátások borúsak”: „Nyolcvan ország egy lépésre van attól, hogy mély válsággal nézzen szembe. Súlyos zavarokat látunk, amelyek csak több év múlva érhetnek véget.” (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.