Rettenetes kínzások nyomait találták a Donyeckben meghalt brit fogoly holttestén

háború
2022 szeptember 08., 09:22
comments 9

A szakadár „Donyecki Népköztársaság” (DPR) területén elfogott, őrizetben meghalt Paul Urey holttestén durva kínzásnyomokat találtak - közölte csütörtökön Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

„Az oroszok visszaszolgáltatták Paul Urey brit segélymunkás holttestét, akit áprilisban fogtak el, és akit júliusban „betegségek” és „stressz” miatt halottnak nyilvánítottak. A holttesten kimondhatatlan kínzás jelei látszanak” - tweetelte Kuleba, aki ígéretet tett arra, hogy azonosítják a tetteseket, és felelősségre vonják őket. „A civilek fogva tartása és kínzása barbárság és rettenetes háborús bűn” - tette hozzá a külügyminiszter.

Urey-t áprilisban fogták el, és azzal vádolták, hogy zsoldos volt. Később bejelentették, hogy „krónikus betegségek” és „stressz” miatt halt meg - csupán 45 éves volt. A férfi többek között cukorbetegségben szenvedett, mondta barátja, Lex Roberts a CNN-nek.

A DPR ombudsmanja, Daria Morozova azt monta, Urey „megfelelő orvosi ellátásban részesült”, mialatt a szakadárok által ellenőrzött régióban tartották fogva. A külügyminisztérium bekérette Andrej Kelint, Oroszország brit nagykövetét, miután értesült Urey haláláról.

Liz Truss brit miniszterelnök - aki Urey elfogásának idején külügyminiszter volt - nyilatkozatában azt mondta, hogy Urey „humanitárius munkát” végzett, „az ukrán népnek próbált segíteni”.

(CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.