18 fokra hűtené a kormány az állami intézményeket

  • 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő a kormány az állami intézményekben és az állami tulajdonú társaságoknál a kórházak és a bentlakásos szociális intézmények kivételével.
  • Tűzifa- és szénprogramot is indítanak, illetve támogatják a nagyon energiaigényes cégeket, jelentette be Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón.
2022 szeptember 08., 10:30

Véget ért a kormányinfó

Véget ér a közvetítésünk is.

2022 szeptember 08., 10:21

Szeptemberben dönteni fog a kormány a pótlólagos nyugdíjkiegészítésről

Megvizsgálják, hogy lehet-e ezt előbb utalni, erről is döntenek majd.

2022 szeptember 08., 10:19

Lehet-e majd még élelmiszert venni SZÉP-kártyával?

Esély mindenre van, de nem akarta a kormány hátrányos helyzetbe hozni a turisztikai szektort.

2022 szeptember 08., 10:17

Az Európai Bizottság még nem tudja, ki lesz a korrupcióellenes hatóság vezetője

És a törvényjavaslatot sem küldték még el az EU-nak, az még készül. De a vitás kérdésekről megállapodtak, ismételte Gulyás.

2022 szeptember 08., 10:16

Elvi kérdés, hogy Magyarország nem csatlakozik az európai ügyészséghez

Magyarország kényes az állami szuverenitásra, ezért nem hajlandó a kormány csatlakozni az európai ügyészséghez. Ez egy elvi probléma, amivel Gulyás ellenzékben sem értene egyet, kormányon sem ért egyet.

2022 szeptember 08., 10:14

Gulyás észszerűnek tartja, hogy az iskolai őszi szünet helyett legyen hosszabb a téli

Van olyan egyházi iskola, ami már döntött erről. Az államiak ügyében később határoz a minisztérium.

2022 szeptember 08., 10:13

A média találni fog pár embert, akinek nagyot nőtt a gázszámlája, de nincsenek sokan

A Napi.hu újságírója szerint egyre többen fordulnak az önkormányzatokhoz szociális segélyért. A kérdésre, hogy tervez-e a kormány újabb szociális támogatásokat nyújtani, Gulyás elismételte, hogy az állam háztartásonként több mint 150 ezer forintot ad háztartásonként.

Hogy mit javasol Gulyás a nyugdíjasnak, akinek 26 ezer forintról 100 ezer forintra nőtt a gázszámlája, a miniszter azt mondta, ha átalányt fizetne, akkor jobban járna, legalábbis augusztusban jobban járt volna. Gulyás szerint a média csak néhány embert fog találni, akinek a fogyasztása megnőtt, a legtöbbeknek nem ilyen drasztikus a helyzet.

2022 szeptember 08., 10:09

Gulyás az ellenzéket vádolja gáncsoskodással, pedig Orbán ellenzékben azt akarta, hogy az EU ne adjon segítséget Gyurcsányéknak

Ezt a Telex munkatársa idézte fel, mire Gulyás azt mondta, ez teljesen más helyzet: akkor szó sem volt uniós pénzek visszatartásáról, és az Orbán-kormány nem is csinált olyat, mint a Gyurcsány-kormány.

2022 szeptember 08., 10:05

Gulyás: Ennyire független bírói szervezet nincs Európában, lassan maguktól is függetlenek

Szerinte legfeljebb viták vannak az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács között, a bírói kinevezési gyakorlathoz semmi köze nincs a kormánynak. (Az Európai Bizottság szóvivője éppen most nyilatkozott arról, hogy az éves jogállamisági jelentésekben is szóvá tették már az igazságszolgáltatás működésével, a bírói kinevezésekkel kapcsolatos problémákat, és figyelemmel kísérik a helyzetet.)

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA
2022 szeptember 08., 10:03

A miniszter „reális esélyt” lát az uniós megállapodásra

Gulyás sokadszor javította ki a Telex kérdésére, hogy a korrupcióellenes hatóság valójában közbeszerzési ellenőrző hatóság lesz. Az fel sem merült, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, ahogy az sem, hogy megerősítsék az Országos Bírói Tanács jogköreit. (Nemrég ennek a testületnek a dokumentumából derült ki, hogy a Kúria vezetője törvénybe ütköző módon nevezett ki egyes bírókat.)

2022 szeptember 08., 09:55

Értelmetlen Gulyás szerint faji alapon kitiltani az oroszokat az EU-ból

Van kezdeményezés arra, hogy az EU-ban legyen egy katonai együttműködés az orosz-ukrán háború kapcsán. Ez alapvetően nem arról szól, hogy ukrán katonákat képezzenek ki, bár ilyesmiről is lehet hallani. Mindenesetre a Magyar Fórum kérdésére a miniszter azt mondta, az EU még ilyen esetben sem válna hadban álló féllé a háborúban.

A Magyar Fórum újságírója azt is megkérdezte, milyen különbséget lát a miniszter az illegális migránsok és az orosz turisták között, ezzel reagálva a hírekre, hogy az orosz turisták vízumának korlátozása is felmerült az EU-ban. Gulyás azt mondta, nem látja értelmét annak, hogy "faji alapon" tiltsák ki az oroszokat az EU-ból a háború miatt, már csak azért sem, mert Oroszországban is van ellenzék, nem mindenki ért egyet a kormány politikájával.

2022 szeptember 08., 09:48

Jogi következményei lehetnek, ha valaki külföldi pénzből kampányolt

jogi következményei lehetnek, ha valaki külföldi pénzekből kampányol, mondta Gulyás a Hír TV kérdésére. A kormánypárti tévécsatorna Márki-Zay Péter nyilatkozatáról kérdezett, mert az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom kaphatott külföldről támogatásokat a kampány alatt, mert maga a szervezet nem kampányolt a választások előtt és nem párt, hanem mozgalom.

2022 szeptember 08., 09:45

Gulyás: A korrupcióellenes hatóságnak semmi értelme, ha nem jön uniós pénz

Vagyis, ha nem lesz megállapodás, úgy tűnik, kidobják a Brüsszellel kötött megállapodás eredményeit.

2022 szeptember 08., 09:43

Egyelőre titkos, kik lesznek a korrupcióellenes munkacsoportban

De erről is megállapodtak már Brüsszellel, mondta Gulyás. Az évekkel ezelőtt megszüntetett munkacsoport újraindításáról júliusban értesültünk.

2022 szeptember 08., 09:40

Gulyás nem tud szabálytalan közbeszerzésekről, amit az új hatóságnak kellene vizsgálnia

Akkor miért van rá szükség, kérdezte Czinkóczi Sándor kollégánk, mire Gulyás azt mondta, erről Brüsszelben kell érdeklődni. Szerinte azért egyeztek bele a hatóság létrehozásába, mert kell az uniós pénz, és a kormánynak nincs titkolnivalója. A hatóság részleteiről nem ad tájékoztatást, ez csak a Brüsszelbe küldött levélben szerepel, de ha ott hozzájárulnak, szívesen nyilvánosságra hozzák.