Brüsszelben is tudják, hogy a Kúria elnöke törvénybe ütköző módon nevezett ki bírókat

igazságszolgáltatás
2022 szeptember 08., 06:55
comments 4

Az Európai Bizottság ismeri a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jelentését a Kúria elnökének kinevezési gyakorlatáról, válaszolta a Népszava kérdésére az uniós szerv szóvivője.

photo_camera Varga Zs. András, a Kúria elnöke Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A Helsinki Bizottság múlt héten számolt be az Országos Bírói Tanács (OBT) pályázati eljárásokkal kapcsolatos összefoglalójáról, amit közérdekű adatigénylés után adtak ki. A dokumentum szerint Varga Zs. András tizenegy bírói pályázatból öt esetben nem a törvényeknek megfelelően járt el, mivel nem az OBT által kialakított rangsor első helyezettjét nevezte ki, viszont az előírások ellenére nem kérte az OBT hozzájárulását ahhoz, hogy a második vagy a harmadik helyezettet válassza. Egy alkalommal a negyedik helyezett kapott pozíciót, ami még az OBT egyetértésével sem lenne lehetséges.

Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, az éves jogállamisági jelentésekben is szóvá tették már az igazságszolgáltatás működésével, a bírói kinevezésekkel kapcsolatos problémákat. „Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és a következő jogállamisági jelentés keretében értékelni fogjuk az ajánlások végrehajtását.”

A kormány éppen azon van, hogy egyre nagyobb vállalások árán végre megkapja az uniós pénzeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.