Brüsszelben is tudják, hogy a Kúria elnöke törvénybe ütköző módon nevezett ki bírókat

igazságszolgáltatás
szeptember 8., 6:55
comments 4

Az Európai Bizottság ismeri a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) jelentését a Kúria elnökének kinevezési gyakorlatáról, válaszolta a Népszava kérdésére az uniós szerv szóvivője.

photo_camera Varga Zs. András, a Kúria elnöke Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A Helsinki Bizottság múlt héten számolt be az Országos Bírói Tanács (OBT) pályázati eljárásokkal kapcsolatos összefoglalójáról, amit közérdekű adatigénylés után adtak ki. A dokumentum szerint Varga Zs. András tizenegy bírói pályázatból öt esetben nem a törvényeknek megfelelően járt el, mivel nem az OBT által kialakított rangsor első helyezettjét nevezte ki, viszont az előírások ellenére nem kérte az OBT hozzájárulását ahhoz, hogy a második vagy a harmadik helyezettet válassza. Egy alkalommal a negyedik helyezett kapott pozíciót, ami még az OBT egyetértésével sem lenne lehetséges.

Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, az éves jogállamisági jelentésekben is szóvá tették már az igazságszolgáltatás működésével, a bírói kinevezésekkel kapcsolatos problémákat. „Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és a következő jogállamisági jelentés keretében értékelni fogjuk az ajánlások végrehajtását.”

A kormány éppen azon van, hogy egyre nagyobb vállalások árán végre megkapja az uniós pénzeket.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt