Nagyot ígér a kormány Brüsszelnek, időt nyerhet vele, és az idő pénzt is érhet

eu
2022 szeptember 08., 04:07
  • Egyre nagyobb vállalásokat tesz a magyar kormány, csak hogy hozzáférhessen az EU-s pénzekhez.
  • Két héten belül meg kellene győznie az Európai Bizottságot, hogy ne akarjon pénzt elvonni az EU-s támogatásokból, és aztán két hónapon belül a helyreállítási tervet is el kellene fogadtatnia.
  • Az Európai Bizottság tíz év jogállamisági vitája után először van olyan helyzetben, hogy érdemi változtatásokat kényszerítsen ki a magyar kormánytól.
  • A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Bizottság nem engedi ki a magyar kormányt a pénzmegvonás fenyegetése alól, de ad még időt a megígért reformok bevezetésére.

Bóka János államtitkár már egy hete Brüsszelben tárgyalt, amikor szerdán csatlakozott hozzá Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy tovább egyeztessen a feltételességi mechanizmusról az Európai Bizottság embereivel. Közben Ágostházy Szabolcs államtitkár is folyamatos ingázással töltötte az elmúlt heteket a magyar és a belga főváros között, hogy az új magyar helyreállítási terv (RRP) utolsó részleteit is tisztázza a bizottságiakkal. A tárgyalásokat követő forrásunk szerint "a magyar kormány tisztviselőinek ki lett adva, hogy szerezzék meg az újjáépítési alapban lévő pénzt".

Mechanizmus, terv, pénz

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.