Vádat emeltek több gondnok és tisztviselő ellen, akik kenőpénzért vettek fel otthonokba időseket

bűnügy
2022 szeptember 08., 09:40
comments 2

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények miatt 13 személlyel szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, akik kenőpénzért juttattak be időseket otthonokba, segítettek a gondnokság alá került idősek ingatlanait átjátszani azok rokonainak, illetve eltulajdonították az idősek ingóságait - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A kép illusztráció.
photo_camera A kép illusztráció. Fotó: ALINE MORCILLO/Hans Lucas via AFP

Egy kormányhivatal vezetője tett feljelentést az ügyben, melynek felderítésében a Nemzeti Védelmi Szolgálat is közreműködött. Az előnyért hivatali helyzettel való visszaélés, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A vádirat szerint a kormányhivatal egyik osztályvezetője, valamint egy gyámügyi szakügyintéző korrupciós kapcsolatot alakított ki a hivatallal szerződéses jogviszonyban álló hivatásos gondnokokkal. A gondnokok további korrupciós kapcsolatot építettek ki két idősotthon vezetőjével, valamint olyan személyekkel, akik a gondnokolt idősek ingatlanvagyonát életjáradéki szerződések vagy adásvételi szerződések megkötésével szerezték meg.

Ezen bűncselekmények elkövetése során 28.500.000 forint jogtalan előny került a hivatalos és a közfeladatot ellátó személyekhez.

Az idősotthonok vezetői a gondnokoltak elhelyezésével kapcsolatban megállapított egyszeri belépési díjból az ügyben eljáró hivatalos személyeknek esetenként több millió forint jogosulatlan előnyt juttattak vissza annak érdekében, hogy engedélyezzék a gondnokoltak náluk történő elhelyezését, amellyel jelentős bevételhez jutottak.

A korrupciós cselekmények másodlagosan pedig arra irányultak, hogy a hivatásos gondnokok, a gondnokolt személyek képviseletében adásvételi vagy életjáradéki szerződéseket kötöttek a gondnokok ismeretségi köréből származó személyekkel. E jogügyletek megkötésének gyámhivatali jóváhagyásaiért cserébe az ingatlant megszerző személyek szintén több millió forint jogtalan előnyt juttattak el a hivatalos személyek és az ügyben érintett hivatásos gondnokok részére. Az így kötött szerződésekkel piaci ár alatt szerezték meg a gondnokoltak ingatlanjait.

A korrupciós bűncselekményeken felül a vádlottak a sikkasztás bűncselekményét is elkövették, ugyanis a hivatásos gondnokok az idősek rájuk bízott ingó vagyonát összesen 13.782.326 forint értékben jogtalanul eltulajdonították, amihez a hivatalos személyek azzal nyújtottak segítséget, hogy határozattal hagyták jóvá a gondnokoltak vagyonával történő – azt jogellenesen és indokolatlanul csökkentő – rendelkezéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.